Predstavljanje povjerenice za Splitsko-dalmatinsku županiju dr. med. Marije Divić

23.01.2018.Vijesti

Na konferenciji za novinare stranke Promijenimo Hrvatsku, održanoj u splitskom hotelu Dujam,prof.  dr. sc. Ivan Lovrinović, predsjednik stranke, predstavio je danas novu povjerenicu stranke za Splitsko-dalmatinsku županiju, istaknuo da u stranku u zadnje vrijeme ulazi velik broj građana te najavio rješavanje problema blokiranih građana. Osvrnuo se i na najavu zatvaranja Rafinerije Sisak te najavio da su žestoko protiv toga.

”Kada bi u Hrvatskoj bilo oko tisuću blokiranih građana, onda bi svi rekli da je to osobni problem tih ljudi. No, budući da je riječ o oko 330.000 blokiranih, jasno je da je ovdje riječ o sistemskom problemu za Hrvatsku. To je civilizacijska sramota, koja je nepodnošljiva. Mi šaljemo snažnu poruku svim građanima koji su blokirani, a danas je njihova predstavnica došla podržati nas u Split, da ćemo zajedno raditi na tom problemu. Naš stručni tim radi na tome, kako bismo prijedlogom zakona i mjerama ekonomske politike mogli iskorijeniti taj problem”, istaknuo je Lovrinović.

”Naša stranka ima prijedloge kako to razmrsiti, no želimo to zajedno s blokiranima riješiti. Jer, ako smo znali riješiti problem švicarskog franka, tako ćemo stati na kraj i ovoj pošasti. Već sam predložio amandman, no vladajući su ga odbili. Kada bi se usvojila odredba zakona da svaka stranka plaća svoje troškove u ovršnom postupku, vjerujte da bi 70 posto ovoga nestalo. Drugi dio ćemo zajedno s udrugom Blokirani osmisliti i rješenje zajednički predstaviti medijima”, naglasio je.

Osvrnuo se potom i na najavu ukidanja Rafinerije u Sisku te podvukao da se  stranka Promijenimo Hrvatsku žestoko protivi zatvaranju pogona.

”Godišnje se u Hrvatskoj proizvodi oko 800 tona nafte. Ako bi se zatvorila Rafinerija u Sisku, što bi se dogodilo? Ako će se prerađivati nafta u Rijeci, onda bi 26.500 puta godišnje vozile cisterne od Rijeke do Zagreba! Uništavale bi autoceste, pogoršavale sigurnost prometa, zagađivale okoliš… Takozvano pretvaranje Rafinerije Sisak u logistički centar trebamo nazvati pravim imenom – to je ustvari pretvaranje Rafinerije u skladište. I još važnije, iza najave ovog projekta – krije se namjera da se izbjegne sanacija zemljišta koje je kontaminirano i zagađeno, a što bi stajalo – prema procjenama – oko milijardu kuna. Želim poručiti da Hrvatska ima energetsku strategiju, ali se ova vlada ne pridržava te strategije”, smatra Lovrinović.

”Trebam li dalje išta govoriti o tome? Ovdje je riječ o određenim interesnim skupinama. Nama je toga dosta! Hrvatska mora imati stabilnu i samodostatnu energetsku politiku. Bit ćemo čvrsto protiv prodaje dijelova sustava”, objasnio je Lovrinović.

Istaknuo je da su članovi stranke došli u Split kako bi, u vrijeme dok raste interes za učlanjenje u njihovu stranku, predstavili dr. Mariju Divić, povjerenicu stranke za Splitsko-dalmatinsku županiju.

”Ona će imati zadatak da u ime stranke organizira i razvija ogranke. I drago nam je da smo konačno došli na ovo područje, Split je drugi grad po veličini, pun energije i mladih ljudi, ali i pun problema. Želimo zajedno s njom to rješavati”, zaključio je čelnik Promijenimo Hrvatsku.

Novinarima se potom predstavila dr. Marija Divić, specijalist ginekologije i porodiljstva, dopredsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite i novoimenovana povjerenica stranke Promijenimo Hrvatsku za Splitsko- dalmatinsku županiju.

 

”Suradnja s profesorom Lovrinovićem i strankom Promijenimo Hrvatsku krenula je ponajviše zbog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Vidjeli smo da su oni u statut stranke unijeli da im je organizacija zdravstva najbitnija, pogotovo primarna zdravstvena zaštita. U ove dvije godine omogućili su nam press konferencije u Saboru, sastanke s klubovima zastupnika, okrugle stolove – da bi prenijeli sve novosti oko novog zakona, jer lokalna i regionalna samouprava i ravnatelji opet rade po svom sistemu korištenja i trošenja novca. Čine to  netransparentno, ili transparentno, ali ne koriste novac za zdravstvenu djelatnost.

Mi tražimo ukidanje diskriminacije  liječnika i ukidanje timova bez nositelja, koji su, u biti, timovi na osnovu kojih novac zarađuje dom zdravlja, a pacijent nema zdravstvenu uslugu. To je rak rana hrvatskog zdravstva. Stranka Promijenimo Hrvatsku tu je puno pomogla Udruzi koncesionara primarne zdravstvene zaštite. Sukladno s tim, suradnja se nastavila, pa organiziramo stručne simpozije i druge aktivnosti.

U Hrvatskoj već sada nedostaje liječnika. No, za deset godina 4000 liječnika će ići u mirovinu, a njih neće imati tko zamijeniti, jer mladi liječnici nisu išli na specijalizacije.  Mlade liječnike vrbuju van, a starije šalju silom u mirovinu  i tako devastiraju zdravstvenu zaštitu”, pojasnila je dr. Divić, koja je nakon konferencija za novinare sudjelovala i na simpoziju liječnika „Ususret izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti s osvrtom na stanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“.

Autor i foto: Promijenimo Hrvatsku

Loading...
Facebook Messenger for Wordpress