Zašto lokalna uprava ne provodi Zakon o zdravstvenoj zaštiti?

30.05.2019.Vijesti

Doktorica Josipa Rodić, predsjednica HUUGO (Hrvatske udruge ugovornih ordinacija) i članica odbora za zdravstvo stranke PH, obratila se u srijedu 29. svibnja medijima s problematikom na koju upozoravamo već mjesecima, a koja ugrožava hrvatsko zdravstvo. Uz nju o ovoj problematici govorile su dr. med. Nataša Ban Toskić, članica IO Kohom i predsjednica sekcije obiteljskih liječnika HUUGO dr. med. Sanja Klajić Grotić.

Naime, županije i grad Zagreb nisu donijeli dvije važne odluke na koje ih obvezuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Prva se odnosi na iznos najamnine koji ne smije biti viši od 1 kn. Zašto to zahtijevamo? Ugovorne ordinacije dio su javnog zdravstva i cijene usluga ugovornih zdravstvenih djelatnika nisu tržišne te bi takva odluka doprinijela zadržavanju liječnika i sestara u RH. Sredstva HZZO-a strogo su namjenska te u kalkulaciji točno stoji određeni iznos za zakupninu. Dakle, niti iznos zakupnine ne smije biti veći od onoga koji HZZO refundira, niti iznos zakupnine može biti drugačiji za svaku županiju.

Druga se odluka odnosi na broj ordinacija koje bi trebale ostati pod domovima zdravlja. Traže da se status ugovorne ordinacije omogući svakome tko to želi – to bi bio znak aktivne politike zadržavanja zdravstvenog kadra u RH.

“Građani moraju znati da je za nedostatak liječnika i sestara direktno odgovoran njihov župan ili gradonačelnik, budući da ih Ustav RH, Zakon o regionalnoj i lokalnoj samoupravi i Zakon o zdravstvenoj zaštiti na to obvezuju”, istaknuli su iz HUUGO-a.

Kako bi skrenuli pozornost javnosti na nepoštivanje zakonskih odredbi od strane županija i grada Zagreba dana 29.06.2019. ugovorni zdravstveni djelatnici proveli su ispred svojih ordinacija 10 minuta u znak upozorenja.

Najavit će i slijedeće protestne akcije koje planiraju provesti. Opetovano traže od zakonodavca i Vlade RH mijenjanje zakonskih odredbi vezano uz OIB ordinacije koji ne smije biti jednak OIB-u liječnika nositelja ordinacije (u vrijeme zakupa ordinacije su imale OIB koji nije bio jednak OIB-u liječnika nositelja ordinacije). Takva zakonska odredba može ozbiljno ugroziti opstojnost javno zdravstvene mreže.

Hrvatska udruga ugovornih ordinacija isto tako je javno podržala kolegice i kolege ginekologe u Splitu koji ne pristaju na uništavanje liječnika i sestara radom na više radilišta.

“Sve to iscrpljuje naše stručne i ljudske resurse i svi postajemo bolesni liječnici koji nemaju pravo na bolovanje”, izjavila je doktorica Rodić.

Stranka Promijenimo Hrvatsku svjesna je stanja u zdravstvu te je iznašla rješenja za korjenite promjene koje je nužno provesti kako bi se standard liječnika i medicinskog osoblja poboljšao, a pacijentima omogućila adekvatna zdravstvena skrb.