UMJESTO PROSLAVE I PODRŠKE – KOMEMORACIJA NACIONALNE VALUTE

31.05.2019.Vijesti

U četvrtak 30.5.2019. u Arheološkom muzeju slavilo se 25 godina nacionalne valute. No rekli bismo da je, umjesto proslave i podrške, održan komemorativni skup za hrvatsku kunu.

Komemorativne govore održali su predsjednik Vlade i guverner HNB-a; upravo oni koji kunu žele što prije sahraniti da bi je zamijenili eurom. Bilo je tu još uzvanika koji su zdušno radili na gušenju kune.

Povod za ovaj skup je 25 godišnjica uvođenja kune. Upravo danas je i dan Hrvatskog sabora kao najvišeg organa vlasti u Hrvatskoj. Logično je bilo očekivati da će se ovaj važan datum proslaviti upravo u Saboru, jer je kuna izuzetno važno obilježje državnosti i suvereniteta jednog naroda.

No, skup je održan u muzeju. Oni su došli upravo u muzej da nam pošalju poruku da kuna treba što prije ići u muzej, u povijest. Takav cinizam i smijanje u lice građanima nismo vidjeli odavno. Zaprepašćuje s koliko bahatosti i drskosti se to radi.

Kuni kao nacionalnoj valuti nikada nisu dali priliku. Stalno su proizvodili sumnju u nju, njenu stabilnost i važnost. Plašili su nas inflacijom i devalvacijom da što više kupujemo marke, a poslije eure. Kredite su uvjetovali valutnom klauzulom, odnosno vezivanjem za stranu valutu. Na taj način su kunu gušili i gurnuli u kut, a sva vrata otvorili euru kako bi ga što prije uveli.

Profesor Lovrinović je za nedavnog posjeta Mađarskoj i Češkoj pitao visoko pozicionirane sugovornike zašto oni ne uvedu euro. Smješkali su se i rekli da su oni već duže spremni, ali ne vide potrebu jer se sa svojom valutom vrlo dobro razvijaju. Njihove središnje banke su vodile monetarne politike koje su suprotne onome što je radio HNB i uspjeli su u tome.

Dakle, nije problem u domaćoj valuti, već u domaćim nesposobnim i negativnom selekcijom umreženim političkim elitama koje ostvaruju tuđe interese. Oni misle da promjena odijela mijenja čovjeka. Oni misle da bi našu ekonomsku situaciju promijenila puka zamjena valute. Tako su nam govorili i obećavali prije ulaska u EU; da ćemo biti uspješniji, bogatiji i sretniji. A mi sm od tada još i pali na predzadnje mjesto u EU.

Sreća pa građani shvaćaju opasnost od eura u ovako nespremnoj i ruiniranoj zemlji. Sve ankete govore da građani ne podržavaju euro.

Dok smo slušali njihove neiskrene govore s opasnim namjerama pojačala nam se odlučnost da ih moramo zaustaviti! Ako budu inzistirali, a čini se da hoće, imat će referendum!

Vrijeme je da uz referendum napravimo i generalku. EU izbori pokazuju da se metla već pravi.