KREDITOM NA KREDIT

14.06.2020.Vijesti

Hrvatska je jedna od tri članice EU koja ima najveće devizne rezerve u odnosu na BDP.

Devizne rezerve iznose 16,5 milijardi eura. One se drže u inozemstvu u obliku oročenih ili neoročenih deviznih depozita i u obliku stranih državnih obveznica uz kamatu od 0% ili nešto malo iznad 0%. Jednostavno rečeno, deviznim rezervama koje držimo u inozemstvu financiramo tuđa gospodarstva ili tuđe proračune.

S druge strane, kada se naši ministri financija zadužuju vani ti krediti ili obveznice su izrazito skupi. Ministar Marić prije dva dana slavodobitno poručuje da nas je uspješno zadužio uz kamatu od samo 1,5%. Ako znamo da od naših deviza vani dobijemo 0% (ništa) ili 0,1 do 0,2% onda lako zaključujemo da je trošak zaduživanja sedam i pol odnosno 15 puta veći! Da bi pobjegao od ovakve analitike koja je bolna, on kaže da je interes stranih financijera bio četiri puta veći pa je umjesto 2 milijarde eura, za koliko nas je zadužio, bilo moguće zadužiti se 8 mlrd eura. To se onda objašnjava stabilnošću Hrvatske…

U stvari, Vlada je trebala otplatiti obveznicu koja dospijeva početkom srpnja u iznosu 1,25 milijardi dolara, a umjesto da se zaduži samo za taj iznos ona nas je zadužila za 2 milijarde eura. Dakle, ne samo da nisu otplatili vanjski dug niti jedan euro već su ga odmah povećali za oko 700 milijuna eura!

Služeći se političkim marketingom oni su nam povećanje vanjskog duga pokušali prikazati kao veliki uspjeh. U suštini, nisu uopće trebali zaduživati se već iz spomenutih deviznih rezervi jednostavno otplatiti 1,25 milijardi dolara i za taj iznos smanjiti vanjski dug jer su nam ionako devizne rezerve dovoljno velike da bismo na njima gubili držeći ih vani. Sve to pokazuje s jedne strane ne znanje, a s druge strane nastavak stare politike vladanja na temelju zaduživanja i rasprodaje naše imovine. Devizne rezerve su vlasništvo Republike Hrvatske kojima upravlja HNB koja je u 2017.g i 2018.g. ostvarila gubitak od 3 milijarde kuna, a za taj rezultat je sadašnji guverner dobio produženje mandata. Zato stalno ponavljam da je HNB uz pravosuđe najveći naš problem.

Sve to moramo i hoćemo dovesti u red i konačno vratiti ljudima vjeru da možemo živjeti i raditi u Hrvatskoj. Promjene u tom smislu mogu donijeti samo pošteniji i sposobniji ljudi koji imaju znanje i rješenja, a koje moramo podržati na predstojećim izborima.

Sve je u stvari u našim rukama na dan izbora.