BOLJI KREDITNI REJTING HRVATSKE ILI ĆEMO SE OPET SAMO NAIVNO ZADUŽITI

25.03.2019.Vijesti

NISTE U SMEĆU, ALI NE ZNAM ZAŠTO KOPATE PO SMEĆU

Ovo bi mogla biti potpunija poruka A.Plekovića nakon što je kreditni rejting HR povišen za jednu stepenicu. Njegovo oduševljenje rastom rejtinga je djetinja reakcija.

Standard&Poor’s je jedna od tri rejting agencije, sve američke, koje drže 97% izrade kreditnih rejtinga za čitav svijet. Zamislite, jedna Europska unija koja ima namjeru postati ozbiljan svjetski igrač nema uopće ozbiljnu rejting agenciju!

Budući ove tri agencije kartelno drmaju svjetskim financijskim tržištima na temelju ocjene od koje ovisi trošak zaduživanja, odnosno visina kamatne stope. Rejting agencije su postale prvorazredni instrument političkog utjecaja kako na države tako i na kompanije.
_ _ _

Ključno je pitanje: koliko možemo vjerovati tim agencijama i koliko su njihove ocjene pouzdane?

Velika financijska kriza iz 2008.g. pokazala je da su rejting agencije odigrale ključnu ulogu u njenom nastanku. Kako? Tako što su vrijednosnim papirima raznih emitenata, kompanijama i državama davali šakom i kapom najviši kreditni rejting „AAA“, što znači sigurnu naplatu. Investitori nisu pitali tko je emitent nekog vrijednosnog papira i kako je poslovao. Dovoljno je samo bilo pogledati koja tri slova mu je rejting agencija dodijelila i to je to.

Ono što se ne spominje jest da rejting agencije ocjenu kreditnog rejtinga naplaćuju upravo od onoga na koga se ta ocjena odnosi! Financijska kriza 2008.g. je pokazala da se sve moglo poboljšati, uglancati i podići na viši rejting ako se više plati. Poznata je praksa da ako bi jedna od spomenute tri rejtign agencije odbila nerealno povisiti rejting, onda bi ta stranka otišla preko puta kod jedne od dvije preostale i to bi bilo riješeno.

U slučaju Hrvatske, ali i drugih zemalja jasno je da tim i takvim rejting agencijama ne treba vjerovati jer su potpuno izgubile ugled koji su kako tako imale do 2008.g. No, naša Vlada je govori o ovome što je ovdje izneseno jer je njima bitno ono što je napisano, a još bitnije da se što više vrti po medijima, a posebno javnim.

Nijedan bitan ekonomski problem ova Vlada nije riješila; deficit vanjskotrgovinske bilance se stalno povećava, iseljavanje je nastavljeno i zbog manjka radne snage ne možemo rasti, država od svoga dijela vanjskog duga nije vratila niti jedan euro, a industrijska proizvodnja je još uvijek ispod razine one koja je bila do 2008.g. Imamo najnižu stopu rasta BDP-a uz koju država ne može servisirati niti kamate na svoj dug a kamoli da pomaže rastu i razvoju. I tako dalje.

Čak niti podaci o javnog dugu nisu točni, jer statistički izvještaji o novim zaduženjima države kasne oko 100 dana. Sve to ne smeta Plenkoviću da se mrtvo hladno hvali i naglašava da je to „postignuće“ i dokaz dobroga rada ove Vlade za što 75% građana u svim anketama govori da se ide u krivom smjeru i da ne vjeruju Vladi.

Zato Plenkoviću i njegovoj vladi nije jasno kako nakon ovakve ocjene da Hrvatska više nije „u smeću“ ljudi i dalje kopaju po smeću.
I ne samo to; dijelovi izvještaja agencije Standard&Poor’s su, čini se, doslovno preuzeti iz materijala same Vlade pa je onda sasvim jasno o čemu se radi.

Njima je važno stvarati sliku da je bolje, a u tome ključnu ulogu igraju ovisni i poslušni mediji. Ne pamtimo kada je razina manipulacija u politici i medijima bila toliko velika i obuhvatna. Ova Vlada ima snažan razlog zašto toliko trubi da je povišen kreditni rejting. To je ocjena agencije S&P koja kaže da je optimistično što vlada ne želi više podupirati brodogradnju javnim novcem. Vlada ovu ocjenu i povišenje rejtinga želi iskoristiti kao alibi da potopi brodogradnju.

I da zaključimo; smeće ostaje smeće bez obzira u kakvu si ga ambalažu zapakirao!

Moramo bez ambalaže vidjeti da više nemamo smeća kako bismo vjerovali. Pored toga, ne želimo da se smeće gura pod tepih već sve mora ići na vidjelo. No, to ova Vlada niti zna, niti hoće, niti može, a niti želi.

Mali kapacitet znanja, vizije i visok stupanj podložnosti stranim centrima moći čvrsto će nas držati na dnu EU. Zato su jedino rješenje izbori i masovni izlazak ljudi, posebno onih koji ne izlaze, da konačno dokinemo ovaj jad i čemer.

Hrvatska još uvijek ima ljude, akumulaciju i druge resurse da krenemo u pravom smjeru. Sjetimo se gdje su bile Poljska, Češka, Mađarska i druge zemlje prije 20-30 godina a gdje su danas. Ključna je njihova prednost da njihove vladajuće strukture nisu u tolikoj mjeri zajašile narod i gospodarstvo i služile stranim interesima.

Nije naš cilj i sreća da nam netko podigne kreditni rejting za novo zaduživanje, već da uistinu bolje živimo. A toga NEMA.

Promijenimo Hrvatsku zajedno!