Financijsko stanje Grada Zagreba je ozbiljno zabrinjavajuće

11.05.2017.Vijesti

Danas u 11 sati ispred Gradskog poglavarstva održana je konferencija za novinare povodom predstavljanja kandidata za gradonačelnika Grada Zagreba prof. dr. sc. Ivana Lovrinovića i zamjenika gradonačelnika Tihomira Lukanića ispred koalicije Promijenimo Hrvatsku i Živog zida.

Tema konferencije je „Rješenja za ozdravljanje financija Grada Zagreba“. Okupljenim novinarima se obratio kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba prof. dr. sc. Ivan Lovrinović, predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku.

U svom govoru Lovrinović je istaknuo: – Financijsko stanje u Zagrebu je ozbiljno. Moj plan je što prije ozdraviti financije, smanjiti zaduženost grada, posebno onu s visokim kamatama na kredite i obveznice te taj novac usmjeriti prema ključnim gradskim projektima. Moram na žalost konstatirati da je aktualni gradonačelnik drastično povećao zaduženost Grada i gradskih tvrtki i to posebno u posljednjih 4 godine. Do 2013. godine prosječna zaduženost Zagreba bila je oko pola milijarde kuna godišnje, da bi danas samo gradski dug dosegnuo milijardu i 750 milijuna kuna s kamatama, što je oko 25 posto prihoda proračuna. To ćemo svi mi morati otplaćivati godinama.

Tome moramo pridodati 8 i pol milijardi kuna dugoročnih obveza Holdinga, od čega na kredite otpada 2 i pol, a na obveznice gotovo 3 milijarde kuna, što je ukupno gotovo 5 i pol milijardi kuna. Uz sve to za gradske tvrtke izdano je i milijardu i pol kuna jamstava, te je grad dao suglasnost za zaduživanje veće od 3 milijarde kuna.

Najviši prirez u državi posljedica je rastrošnosti Bandića koja nije urodila kvalitetnijim životom Zagrepčana i većom gospodarskom aktivnošću, što smije biti jedini razlog zaduženja. Hitno treba refinancirati većinu obveza kako bi smanjili visoke kamate, oslobodili novac za projekte i znatno smanjili prirez, a ja kao doktor za financije znam koju terapiju treba primijeniti. Zagrepčani ne smiju biti kažnjeni prirezom od 18% samo zato što žive u Zagrebu, nego biti zadovoljni i ponosni na svoj grad! Moj tim i ja imamo rješenja, a analize kako, već su napravljene. Obračunat ću se s korupcijom i nepotizmom, refinancirati i smanjiti kredite i kamate te znatno smanjiti prirez.