Građani složno protiv asfaltne baze uz njihove obiteljske kuće

11.01.2018.Vijesti

Na današnjoj konferenciji za novinare u Donjoj Lomnici pokraj Velike Gorice medijima su se obratili ispred okupljenih građana, član inicijative Michael Stepanić, nezavisni novinar Ante Vekić i zastupnik Ivan Lovrinović. Povod okupljanju je nezadovoljstvo građana izgradnjom i puštanjem u pogon asfaltne baze i betonare na 10 metara od obiteljskih kuća, u neposrednoj blizini aktivnog vodocrpilišta “Velika Gorica” u užem vodozaštitnom području čime su osim građana Donje Lomnice ugroženi i stanovnici okolnih mjesta i južnog Zagreba. Građani bezuspješno godinama ukazuju na veliki problem zagađenjem koji će ovaj projekt izazvati u okruženju.

Michael Stepanić je novinarima objasnio ključne probleme u kojem se nalaze građani Donje Lomnice kojima se tik uz domove gradi najveća asfaltna baza u ovom dijelu Europe gdje će isparavanje bitumena prilikom kuhanja asfalta, direktno u okoliš ispuštati dioksine koji izlažu ljude karcinomu, a posebno su ugrožena djeca. Istaknuo je da se u blizini nalazi i eko dječji vrtić.

Kompletnu i iscrpnu kronologiju slučaja od 2010. godine izgradnje betonare i asfaltne baze novinarima je izložio Ante Vekić. Gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom, ministarstvo graditeljstva i ministarstvo zaštite okoliša odradili su vrlo štetan posao protiv građana, a u interesu inozemnog investitora.

U svom obraćanju zastupnik Lovrinović je izjavio da, na žalost, ovo nije ništa novo u odnosu između naših vlasi i interesa građana. Ovdje je još kritičnija činjenica da pogodovanje stranoj kompaniji direktno, štetno, utječe na kvalitetu života, odnosno zdravlja. Kad postanemo uređeno društvo onda će, takozvani stručnjaci koji, zbog tko zna kolikog interesa, potpisuju ovakve studije utjecaja na okoliš, izgubiti licence i neće nikad više moći raditi taj posao. Što se tiče političara koji su umočeni u ovakve radnje, bili oni lokalni ili nacionalni, to moraju sankcionirati građani na izborima i takve više nikada ne birati.

– Stranka Promijenimo Hrvatsku i ja osobno, kao i do sad, dati ćemo sve od sebe da pomognemo ovoj, hvale vrijednoj, inicijativi građana za zaštitu kvalitete života i zdravlja, te pokušati raskrinkati sve umočene u ovaj kriminal na štetu lokalne zajednice i njenih stanovnika. Naša Hrvatska država je rezultat volje njezinog naroda. Narod bira političare koji će u interesu svoga naroda voditi državu nacionalno i lokalno. Na žalost, kad vidimo ovakve slučajeve, stječe se dojam da je obrnuto. Moramo se probuditi i prestati nasjedati na podvale aktualnih vlasti zadnjih 20-ak godina i zajedno s novim ljudima promijeniti i preporoditi Hrvatsku njezine gradove i sela – zaključio je na kraju konferencije.

Autor i foto: Promijenimo Hrvatsku