Istanbulska konvencija – dokument za daljnje podjele hrvatskog društva

23.03.2018.Vijesti

Stranka Promijenimo Hrvatsku smatra da je Istanbulska konvencija samo jedan u nizu dokumenata kojima se potiču i produbljuju ideološke podjele u hrvatskom društvu. Krucijalni problemi gospodarstva i društva se ne rješavaju poput: Agrokora, Uljanika, Petrokemije, INE, Đure Đakovića, nezaposlenosti, blokiranih građana, zbrinjavanja otpada, zaustavljanja iseljavanja i niza drugih.

Kao što znamo međunarodne konvencije, nažalost, ne rješavaju probleme, a takvih je mnogo. Kada bi Istanbulska konvencija riješila problem nasilja nad ženama i nasilja u obitelji mi bismo je prvi potpisali. Ako te zakone treba poboljšati onda se to mora učiniti odmah, ali je po našem mišljenju najveći problem u provedbi zakona. Dakle, niti konvencije niti zakoni nisu dovoljni da se zaštite žene i obitelji od nasilja. Problem je u političkim strukturama i pravosuđu koje ne sankcionira odlučno i brzo takva nasilja. Stranka Promijenimo Hrvatsku traži nultu toleranciju za nasilje nad ženama i obitelji, poboljšanje a posebno provođenje zakona.

HDZ i SDP se nisu mogli složiti oko modela hrvatske samostalnosti, a oko dokumenta Istanbulske konvencije, koji je jedan u nizu onih koji nam se nameću, imaju isti stav. Ako znamo da je njihova vladavina, bez obzira tko od njih vladao, dovela na rub egzistencije – a mnoge građane u dužničko ropstvo, ne možemo se oteti dojmu da i ova Konvencija nije još jedna karika prema potpunom slomu vlastitog suvereniteta i identiteta.

Žalosno nam je gledati kako omalovažaju vlastitu suverenost, tradiciju i kulturu u svim segmentima i ne vjerujemo kada čujemo neke kolege u Saboru da nam drugi moraju biti nadzor i sud, pa i u ovom pitanju zaštite žena i obitelji od nasilja. Nas je narod birao vjerujući  da možemo urediti vlastito društvo. Za one političare koji ni sami ne vjeruju u sebe, već traže strane tutore,  nije mjesto u politici. Prestanimo već jednom s tim sluganskim mentalitetom i postanimo konačno suverena zemlja sa vlastitim stavom i dobrim zakonima koji se striktno provode. Kada govorimo o zaštiti žena i obitelji uopće od nasilja PH je za najrigoroznije zakonske odredbe i njihovu provedbu.

Vidljivo je da je u Istanbulskoj konvenciji ipak prisutno u  light verziji pitanje roda i spola, a sami prijepori oko te konvencije dodatno to potvrđuju. Pokušaj smirivanja članstva HDZ-a dodavanjem zakrpe na Istanbulsku konvenciju, koja nema nikakvu pravnu snagu, samo govori da je prije svega cilj pošto-poto ostati na vlasti, a ne brinuti o ženama i obiteljima, drugim ugroženim skupinama i razvoju gospodarstva.

U Hrvatskoj smo zbog ovakve politike svi postali ugrožena skupina, jer se prazni životni prostor zbog izostanka razvoja, zapošljavanja i većeg životnog standarda. Čak i izbjeglice s Istoka izbjegavaju naš životni prostor. Budući da HDZ i SDP nisu znali do sada riješiti te prave probleme koji ugrožavaju sve, stalno potežu za ideološkim pitanjima i na njima dijele narod kako bi sebi osigurali ostanak na vlasti.

Stranka Promijenimo Hrvatsku će učiniti maksimalan napor u sprečavanju nasilja nad ženama i obitelji i to konkretnim mjerama i zakonima jer je svima jasno da se to ne može samo  pukim usvajanjem konvencija i deklaracija. Oni koji nisu u stanju sprečavati nasilje, a to im je dužnost, nisu za ovaj posao i neka izađu iz politike.