ISTISNUTI ĆEMO VALUTNU KLAUZULU I PONIŠTITI NEMORALNE DUGOVE

12.09.2019.Vijesti

Tri mjeseca nakon što je Vlada objavila da je riješila problem blokiranih otpisavši im desetak tisuća kuna, pokazalo se da se većina njih ponovo vratila među blokirane.

Takav scenarij smo unaprijed predvidjeli i on se nažalost ostvario. Vladajuća koalicija već mjesecima najavljuje Ovršni zakon za koji tvrde da će spriječiti stvaranje novog dužničkog roblja. Međutim, iz njihovih glavnih naznaka promjena jasno je da je riječ o kozmetičkim promjenama kojim se štite interesi ovršne mafije.

Vrhovni sud je trebao do kraja srpnja objaviti presudu u slučaju “Franak” od koje se očekuje da sve ugovore v valutnom klauzulom CHF proglasi ništetnim. Još nisu objavili i to stvara mučan predosjećaj da neće presuditi u korist građana, već banaka unatoč presudi suda Europske unije kojom se takvi krediti smatraju ništetnim jer građani nisu imali dovoljno informacija o mogućim rizicima. Vrhovni sud je presudio u korist građana glede jednostrane promjene kamata od strane banke. Vjerojatno smatraju da je to dovoljan ustupak dužnicima pa će valutnu klauzulu, koja je daleko najvažnija, proglasiti prihvatljivom. Presuda suca Dobronića o ništetnosti valutne klauzule je ključna i ona mora na kraju biti prihvaćena. Ako ne sada, onda nakon izbora kada ćemo to učiniti u kratkom roku. Mađarska je sve CHF kredite pretvorila u forinte i time je za Mađare završena noćna mora zvana “franak”. U Hrvatskoj je velika greška napravljena konverzijom CHF kredita u euro-kredite. Time je jedna valutna klauzula samo zamijenjena drugom.

Naše rješenje je jasno i najavili smo ga još 2011.g.( Pogledajte dokaz za to: https://www.youtube.com/watch?v=WHWseweLIZk&t=2s) .

Naše rješenje se svodi na to da sve kredite uz valutnu klauzulu treba konvertirati u kunske na zahtjev građana. To pravo im daje direktiva EU u kojoj se kaže da svaki dužnik ima pravo tijekom kreditnog odnosa promijeniti valutu na koju glasi ugovor ukoliko korisnik smatra da mu je ona povoljnija.
Pored toga, uvest ćemo odredbu da će banka moći odobriti kredit uz valutnu klauzulu samo onima koji imaju prihod u toj valuti i ako banka ima 100% pokriće, odnosno izvor u toj valuti. Uz to ćemo bankama značajno povećati stopu obvezne rezerve na takve kredite kako su to radili u suverenim zemljama i time otvoriti širom vrata dominaciji kune.

Dakle, imamo jasna rješenja i potrebna nam je vaša podrška da ih u slijedećoj vladi ostvarimo te trajno ukinemo praksu i riječi “blokirani građanin” koji ne postoji nigdje u EU.
Solon je Grke oslobodio dužničkog ropstva prije 2400 godina a mi ćemo to uz vašu pomoć sada, u vrijeme za koje smo mislili da je nemoguća pojava dužničkog roblja i blokada.
Zato je za nas u PH monetarna reforma koja uključuje promjena pozicije HNB-a i novi pravedni Ovršni zakon prioritet.

U dužničkom ropstvu nema slobode niti demokracije, a narod je prisiljen na masovno iseljavanje. To je specijalni rat protiv Hrvatske, iliti “hibridni” u najnovijoj terminologiji onih koji su nam to priredili.