Kako do boljeg života i ekonomskog oporavka

21.02.2017.Vijesti

Mlada parlamentarna stranka Promijenimo Hrvatsku organizirala je u Sisku tribinu  pod nazivom „INA, MOL, HEP, PETROKEMIJA; Znamo kako – trebamo vas“ u utorak, 07. veljače. O temi je govorio saborski zastupnik i predsjednik stranke pPromijenimo Hrvatsku prof. dr. sc. Ivan Lovrinović

Piše: Promijenimo Hrvatsku

Sudionicima tribine u Sisku uz predsjednika prof. dr. sc. Ivana Lovrinovića obratili su se i povjerenik stranke za Sisačko-moslovačku županiju Tihomir Babić, član predsjednišva; potpredsjednik Juro Martinović i Ivica Mišić, saborski zastupnik te domaćin Dražen Juranović. U svom izlaganju prof. dr. sc. Lovrinović govorio je o aktualnom gospodarskom stanju tvrtki koje su od vitalnog interesa za Republiku Hrvatsku te njihovom utjecaju na Sisačko-moslavačku županiju.

Podsjetio je da se na računu HNB-a nalazi 17 milijardi kuna od kojih bi jedan dio mogao biti od ključnog značaja za hrvatsko gospodarstvo, kao što je npr. renacionalizacija INA-e, umjesto prodaje 25 posto dionica HEP-a. Istaknuo je da nemamo pismeno saznanje jesu li dionice INA-e na prodaju, i ako jesu – koliko to košta. Bitno je kazati da rafinerija Sisak nema isti značaj u koorporativnoj politici MOL-a i nacionalnoj energetskoj politici RH.

U svom poslovanju Petrokemija  se susretala s brojnim teškoćama kao što su poskupljenje plina kad je došlo do deregulacije i transporta preko JANAF-a. Devizni tečaj kune je onemogućavao Petrokemiju da povećava izvoz, a time i sva poduzeća koja su ovdje poslovala kao i investitore Amerikance i Talijane koji su htjeli obnoviti barem dio Željezare.

Politika visokih kamatnih stopa, nerealnog deviznog tečaja, nelikvidnosti, naprosto, iscrpljuje hrvatsko gospodarstvo i zato se nalazimo u ovakvoj situaciji. Hrvatska ima kontinuirani deficit platne bilance, robne bilance s inozemstvom, vanjski dug visok, unutrašnji dug visok – što je posljedica brze eurizacije monetarnog sustava koji se temeljio na postavci da 70 posto sustava čini strana valuta, a 30 posto kuna. Ključni problemi hrvatskog gospodarstva ne mogu se riješiti bez promjena u monetarnoj politici.