Laž je da će zdravstvo biti tajkunizirano, tu obmanu šire lokalni političari

17.11.2017.Vijesti

Nisu točne najave da će najavljene promjene Zakona o zdravstvu dovesti do privatizacije i amerikanizacije zdravstva! Najavljene promjene, na kojima rade brojni stručnjaci, uvest će reda i dramatično poboljšati kvalitetu opasno ugrožene primarne zdravstvene zaštite, zaključeno je na okruglom stolu o stanju u zdravstvu „Jačanje javnog zdravstva i dostupnosti zdravstvene zaštite pacijentima uređenjem zdravstvenog sustava“, održanom u Hrvatskom saboru, u četvrtak 16. studenoga, u organizaciji saborskog zastupnika Ivana Lovrinovića iz oporbene stranke – Promijenimo Hrvatsku.

Zanimljivo je da su na stručnom skupu, kojega je vodio dr. Jozo Ezgeta, član Glavnog odbora Promijenimo Hrvatsku, sudjelovali i  predstavnici udruženja liječnika koncesionara Primarne zdravstvene zaštite (Hrvatska udruga koncesionara PZZ,  KoHOM, Povjerenstvo PZZ HLZ), domskih liječnika, medicinskih sestara, Udruge za prava pacijenata i pacijenti ali i saborski zastupnici različitih stranaka poput Gorana Dodiga (HDS), Gorana Aleksića (Snaga), Ivana Kirina (HDZ), kao i demograf Stjepan Šterc te da su se svi složili da valja podržati izmjene zakona o zdravstvu, jer bi inače obiteljska medicina u Hrvatskoj mogla propasti, a građani ostati bez liječnika primarne zdravstvene zaštite.

”Laži i obmane prema kojima će se zdravstvo privatizirati šire ravnatelji domova zdravlja i lokalni čelnici, jer štite svoje interese, odnosno trošenje zdravstvenog novca na uhljebe i birokrate. Lokalni političari imaju medije pod kontrolom, zbog čega se bez osnova širi strah od ‘tajkunizacije’ u medicini”, pojasnila je dr. Marija Divić, povjerenica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite za južnu Dalmaciju. Dodala je da zdravstvo za građane ostaje besplatno, kao i do sada.

”Pravi obiteljski liječnik je onaj koji stari zajedno s pacijentom, koji zna sve o njemu. No, u Hrvatskoj toga je sve manje. Zbog odustajanja od plaćanja specijalizacija, imamo sve neiskusnije liječnike, sve više onih koji odlaze van, imamo timove bez liječnika. Ovo je borba za opstanak obiteljske medicine u Hrvatskoj”, istaknula je pak dr. Sanja Klaić Grotić, domska liječnica koja se bori za promjenu zakona prema kojoj će i domski liječnici moći biti koncesionari. Naglasila je da je usluga kod koncesionara daleko kvalitetnija nego kod domskog liječnika.

Dr. Petar Lozo predstavio je znanstvenu analizu nedostataka sustava te ustvrdio da je hrvatski zdravstveni sustav postavljen naopačke, jer se najmanje novca izdvaja za najvažniji dio, odnosno za primarnu zdravstvenu zaštitu. Zaključio je da je najveći problem u upravljačkoj eliti, odnosno u političarima koji upravljaju zdravstvom gledajući svoje, a ne interese građana. Kao posljedicu imamo činjenicu da čak oko 400.000  žena nama svoga ginekologa. Ustvrdio je da je nužna depolitizacija i debirokracija sustava.

Na iznesene podatke žestoko se obrušio i demograf dr. Stjepan Šterc rekavši da je stanje u Hrvatskoj, a posebno u demografskom pogledu, još i puno gore nego što javnost zna te je dodao da je ugrožen opstanak cijele populacije. I on smatra da je upravljanje najveći problem. Razlog leži u tome što se svi, pa i znanstvenici, boje reći istinu pred političarima, smatra Šterc.

”Na djelu je politička okupacija Hrvatske! Osobno sam pronašao u proračunu više milijardi kuna ‘viška’, koje bi se moglo preusmjeriti kako bi se osigurao opstanak populacije, no ministar financija tvrdi da je to nemoguće. Žestoko sam se s njim posvadio, pred premijerom. Tko je on da tvrdi kako nema novca kojim bi se osigurao opstanak naroda?”, temperamentno se zapitao dr. Stjepan Šterc.

Na kraju je zastupnik Ivan Lovrinović, u ime Promijenimo Hrvatsku, pozvao sve političke stranke da podrže najavljene reforme, kako bi se riješili dugogodišnji problemi primarne zdravstvene zaštite te je dodao da će stranka Promijenimo Hrvatsku uvijek podržati kvalitetna rješenja koja je iznijela struka. U zaključku skupa rečeno je da prijedloge promjena Zakona o zdravstvu nisu sastavili političari, već liječnici, što znači da je riječ o stručnom, a ne političkom prijedlogu izmjena Zakona o zdravstvu.