Lovrinović: Kada cisterne jednom krenu u Mađarsku, nikada se neće vratiti u Sisak

26.01.2018.Vijesti

Saborski zastupnik Ivan Lovrinović i stranka Promijenimo Hrvatsku pozvali su hrvatske predstavnike Uprave INA-e i čelnike Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak na razgovor oko budućnosti Rafinerije u Sisak. No hrvatski predstavnici Uprave INA-e nisu došli.

O svemu tome su potom na konferenciji za tisak – održanoj u petak 26. siječnja, ispred Rafinerije Sisak – govorili saborski zastupnik prof. dr. sc. Ivan Lovrinović, i profesor dr. sc. Vladimir Čavrak, vijećnik Sisačko-moslovačke županije te profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, te Predrag Sekulić iz Stožera za obranu Rafinerije.

”Zamolili smo gospodu Niku Dalića, Ivana Krešića i Davora Mayera da izvijeste sindikat i radnike Rafinerije o budućnosti sisačkog pogona i radnika Rafinerije, ali su oni odgovorili da ne mogu doći, niti smiju iznositi stavove vlasnika. Ovim se pokazuje da hrvatski predstavnici ne samo da ne mogu ponuditi rješenje za ovaj važan energetski problem, već ne smiju ni iznijeti svoj stav o tome”, istaknuo je Lovrinović.

Podsjetio je potom da je Savjet za INA-u formiran prije točno godinu dana i da ga čini šest ministara i premijer te dodao kako to znači da su sami sebe savjetovali, jer u Savjetu nema niti jednog nezavisnog eksperta iz tog područja.

”Koliko znamo, za proteklu godinu dana, nikada nisu izašli u javnost s prijedlogom rješenja za INA-MOL. S obzirom da je očito kako premijer nema rješenje, mogla bi prava adresa za ova pitanja biti bračni par Dalić, koji su u ovom strateškom pitanju očito najbolje strateški pozicionirani. Na primjeru INA-MOL vidi se kako se jako dobro ostvaruju korporativni interesi MOL-a i nacionalni interesi mađarske države, iako su manjinski vlasnici, a imaju upravljačka prava, na čemu im moramo čestititati. Mi se moramo zapitati kakva je to vlast koja ne zna zaštititi interese vlastite zemlje”, podvukao je predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku

Kazao je kako je jedini odgovor kojega su čuli od Vlade: „Neka se radnici ne brinu, bit će zbrinuti.“

”Stranka Promijenimo Hrvatsku oštro se protivi gašenju Rafinerije Sisak, jer je riječ o strateškom pogonu za Hrvatsku, a posebice za sisačku regiju. Vlada mora objasniti kako to da bi se prerada hrvatske nafte isplatila MOL-u u Mađarskoj, a ne i u Sisku? Ako je riječ o tehnološki naprednijem postrojenju u Mađarskoj, mora objasniti zašto MOL nije investirao u moderniju tehnologiju prerade nafte u Sisku, što su bili dužni prema ugovoru. Vlada mora stati iza Rafinerije Sisak jasno i nedvosmisleno, sve dok se ne pojave oni koji će znati riješiti ovaj važan problem”, podvukao je Lovrinović.

Na novinarski upit što bi mogla značiti informacija da je riječ samo o privremenom prerađivanju nafte u Mađarskoj do obnove postrojenja u Sisku za biorafineriju – što je MOL najavio kao potencijalno rješenje, Lovrinović je odgovorio da je ključna riječ ‘potencijalno’, što u prijevodu s mađarskog na hrvatski jezik znači – nikada.

”Onog trenutka kada prvi vlak s cisternama odveze hrvatsku naftu na preradu u Mađarsku, više nikad se neće vratiti prema Sisku i Hrvatsku”, zaključio je predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku.

Prije press konferencije zastupnik Lovrinović i vijećnik Čavrak u razgovoru s Predragom Sekulićem, Zdravkom Dužićem, Igorom Pešunom i  Dragomirom Brkićem, predstavnicima Stožera za obranu Rafinerije, doznali su da se internom manipulacijom od strane MOL-a želi prikazati sisačka rafinerija nerentabilnom, iako je situacija posve drugačija.

Lovrinović je stoga na press konferenciji najavio hitno sazivanje saborskog Odbora za gospodarstvo, na kojemu bi predstavnici Stožera za obranu Rafinerije upoznali predstavnike vlasnika sa pravim stanjem u Rafineriji nafte Sisak.

Na zasjedanje Odbora za gospodarstva pozvat će, rekao je, i predstavnike Uprave INA-e, kao i hrvatskog premijera, koji je i predsjednik Savjeta za INA-u.

Dr. Čavrak je istaknuo da je kao županijski vijećnik došao dati podršku Stožeru za obranu Rafinerije.

”Vladi je trebalo čak godinu dana da raspiše natječaj za konzultatne za Rafineriju. Ništa drugo nisu učinili. Naftni biznis je bio život građana Hrvatske, a to se netko usudio prodati. No, veliko je pitanje što se događa s koncesijom za naftu i plin. Predlažem da saborski zastupnik Lovrinović postavi pitanje tih ugovora u Hrvatskom saboru”, napomenuo je profesor  dr. sc. Vladimir Červak

Predrag Sekulić upitao je potom zašto Vlada angažira strane stručnjake, a ne domaće, kada mnogi naši stručnjaci već godinama argumentirano govore o isplativosti Rafinerije Sisak, kao i cijele INA-e.

”Ovo je ne samo napad na INA-u, već i napad na Hrvatsku. Ove podatke želimo predstaviti cijeloj hrvatskoj javnosti i nadamo se da ćemo to moći učniti u Hrvatskom saboru”, zaključio je koordinator Stožera za obranu Rafinerije.