Lovrinović: Tko će odgovarati za probleme u Agrokoru i zaštititi dobavljače te državu?!

05.04.2017.Vijesti

Zagreb, 05.04.2017. – U današnjoj stanci u Hrvatskom saboru zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku prof. dr. sc. Ivan Lovrinović, uoči rasprave o Prijedlogu Zakona o sistemski važnim tvrtkama, ukazao je na nove momente „slučaja Agrokor“.

Udio Agrokora u vanjskom dugu RH ukupnom koji iznosi 41,5 milijardi eura iznosi 8 posto znači 3,6 milijardi eura. Od ukupnog korporativnog sektora koji je zadužen u inozemstvu oko 15,5 milijardi eura, čak 22 posto vanjskog duga svih kompanija u Hrvatskoj stvorio je Agrokor.

„Svi su sve znali, kako je jučer priznao i jedan predstavnik Hrvatske narodne banke, ali nitko nije reagirao“. Naglasio je to u raspravi Ivan Lovrinović i dodao: „znala je HANFA, znao je HNB. Te institucije znale su da je ugrožena financijska stabilnost Republike Hrvatske, ali nisu ništa poduzele.“

Lovrinović je i upozorio da je jedno od glavnih pitanja na koje Vlada mora dati odgovor – tko će odgovarati za to kako i zašto je do takvog duga Agrokora uopće došlo, kako prema državi, tako i prema dobavljačima, tko će odgovarati zašto se ne poštuje zakon o plaćanju, pa je javna tajna da Agrokor već godinama kasni mjesecima s plaćanjem dobavljačima i zašto se dopuštalo da se Agrokor neodgovorno i preskupo zaduživao.

Postavlja se pitanje zbog čega i dalje nema analize kako je do toga svega došlo i što se sada želi postići s restrukturiranjem tvrtke, upitao je Vladu predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku, te dodao: „Sve ovo će povećati ukupnu nelikvidnost i dugove građana i poduzetnika i to uopće nije upitno. U prvom valu bi se moglo blokirati čak nekoliko tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Zakon nećemo podržati jer su ga radili političari, a ne stručnjaci, jer se donosi bez stručne analize, jer je manjkav, jer će pogodovati samo nekima, jer bi mogao dovesti u pitanje pravnu sigurnost države i u dužničko ropstvo gurnuti nekoliko tisuća malih i srednjih dobavljača, proizvođača i radnika!“ zaključio je Lovrinović.

Zatražio je da Vlada imenuje predstavnika koji će pratiti proces restrukturiranja koncerna, isplatu dugova dobavljačima, posebno onima malima, koji će osigurati isplatu plaća, očuvanje strateških interesa države i vraćanje dugova državi i  da od novih vlasnika zahtjeva poštivanje svih hrvatskih zakona!

 

Autor: Promijenimo Hrvatsku