MJENICAMA BEZ POKRIĆA JEDINO POKRIĆE JE POLITIKA

19.03.2019.Vijesti

Zdravko Pevec je do 2009.g. izdao mjenica bez pokrića u iznosu 143 milijuna kuna. Prije nekoliko dana osuđen je na 2 godine i 10 mjeseci, a u zatvoru će provesti 10 mjeseci. Njegovo političko pokriće je očito bilo tanko.

Agrokor koncern je izdao oko 8 milijardi kuna mjenica, a najveći dio je bio bez pokrića.

Usprkos ogromnom iznosu ni HNB niti HANFA ni prstom nisu maknuli da zaustave taj upad u monetarni sustav. Bili su dio toga projekta, kasnije vidljivog i poznatog kao Borg skupina.

Kako su funkcionirale mjenice koje je izdavao Agrokor?

Agrokor bi izdao mjenicu odabranom (povjerljivom) dobavljaču iako on nije isporučio nikakvu robu niti uslugu. Dobavljač bi potom mjenicu prodao uz diskont faktoring firmi. Dobiveni novac dobavljač bi u formi zajma, uz kamate, proslijedio na račun Agrokora. Agrokor bi tim novcem isplaćivao ranije dospjele mjenice faktoring firmama i popravljao svoju likvidnost. Svi su tu uzimali pinku i tako u krug i ponovo.

Tako je i Fikret Abdić, poznatiji kao Babo, podizao tada najveći jugoslavenski poljoprivredni kombinat Agrokomerc u Velikoj Kladuši.

U svim ovim slučajevima stvar je funkcionirala dok netko nije povikao „car je gol“, a to znači da se saznalo da je mjenica (obveza) daleko više u odnosu na novčani tok i imovinu. I krenula bi potom najezda dobavljača i kreditora. Sve poslije toga je poznato…

DORH sada istražuje mjenice bez pokrića Agrokora. Mnogi su uznemireni i ustrašeni! Da DORH radi kako treba već bismo sve znali i sankcije bi se provodile. Pravosuđe je najbolesniji dio države.

Sudac Kolakušić je podnio kaznenu prijavu DORH-u protiv diskrecijske isplate pojedinih dobavljača s konkretnim argumentima.

Slučaj Agrokor nije završen, on će se tek otvoriti zbog sudskih sporova a nova izvršna vlast, a to moraju biti novi ljudi, morati će presjeći taj gordijski čvor izabranih biznismena, politike i pravosuđa.

Dakle, mjenice bez pokrića mogu funkcionirati samo u onoj zemlji gdje imaju pokriće politike i pravosuđa!