Najava mjera nositelja PPZ – primarne zdravstvene zaštite u slučaju da interesne skupine blokiraju donošenje novog zakona koji uređuje sustav

25.05.2018.Vijesti

Na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru saborski zastupnik i predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović kazao je da je primarna zdravstvena zaštita prva crta obrane građana i tu se mogu riješiti brojni problemi poput lista čekanja, netransparentnog trošenja sredstava od strane upravljačkih struktura koji iscrpljuju zdravstveni sustav i tjeraju liječnike izvan domovine.

–  Ovdje nitko ne zagovara nikakvu privatizaciju, amerikanizaciju ni tajkunizaciju zdravstva, već da ovaj sustav postane još dostupniji, solidaran u čijem je sjedištu pacijent – naglasio je.

Uređena primarna zdravstvena zaštita jamstvo je kvalitete sustava za građane. O nužnosti kvalitetnog i pravednog sustava ukazali su brojni liječnici koji godinama upozoravaju na devastiranu mrežu liječnika po slavonskim, ličkim, dalmatinskim selima te otocima kao i nebrigu lokalne vlasti za kvalitetno zdravstvo.

Na konferenciji za novinare govorili su: dr. med. Marija Divić, predsjednica Sekcije ginekologa i dopredsjednica HUKPZZ; predsjednica HUKPZZ Josipa Rodić, dr.med.spec.obit.med., dr. med. Divna Bračić, dr. sc. Petar Lozo, dr. med. spec. ginekologije, predsjednik Povjerenstva PZZ HLZ; dr. med. Davorka Došen Mrak, predstavnica predsjednice Kohoma; dr. sc. Leonardo Bukmir, dr. med. spec. obiteljske medicine, pročelnik Katedre obiteljske medicine na Medicinskom fakultetu Rijeka; dr. med. Zvonimir Čolak i dr.

Dr. med. Marija Divić je poručila je da je lokalna samouprava zadužena za brigu za zdravstveni sustav i mrežu liječnika u svom kraju i, kako je moguće da, onda, jedna sestra i jedan liječnik pokrivaju i do četiri ordinacije. Zašto se ne raspisuju specijalizacije i  zapošljavaju liječnici tamo gdje nedostaju?  Dr. med. Josipa Rodić ukazala je na problem raspodjela ordinacija na primjeru Zagreba gdje u rubnim dijelovima grada Stenjevcu, Sesvetama, Dubravi nedostaje broj liječnika, a u centru i području Medvešćaka gdje je prema broju stanovnika potrebno 27 ordinacija, ugovoreno je 77. Znači 50 je suvišno, a skrbe o 200, 500 pacijenata što je ispod minimalnog broja.

Liječnica Divna Bračić iz Vodica, turističke sredine je istaknula da je stanje teško tijekom ljeta. Moraju primiti sve turiste koji im dođu radi zdravstvenih problema koje imaju, a kad ih prime dolaze im kontrole HZZO-a radi kontrole računa prema stranim osiguravateljskim kućama i naplaćuju kazne ako ima puno računa. Za turiste se mora pronaći adekvatno rješenje jer ljeti vladaju nemogući uvjeti rada.

Dr. sc. Petar Lozo je izrazio bojazan u odstupanje rješenja i nacrta koje je dogovorila radna skupima liječnika koja je radila na novom zakonu o zdravstvu. – Hrvatski zdravstveni sustav nije ni moderan, ni efikasan, ni održiv. On je u krizi zbog nesposobnih elita  – poručio je.

Dr. med. Davorka Došen Mrak ispred udruge KOHOMA objasnila je kako liječnici koncesionari troše sredstva za rad ambulanti, nabavu materijala za pacijente, edukacije. – Ukoliko predložene mjere, ne budu prihvaćene, a svaki liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zbrinjava 80 do 100 pacijenata dnevno, morat ćemo smanjiti administriranje koje nam se nameće, i posvetiti se poslu za koji smo se školovali – pacijentima – kazala je Došen Mrak.

 

Autor i foto: Promijenimo Hrvatsku