NOVA KOALICIJA FRANAK, PH I ŽIVI ZID POTPISALI SPORAZUM ‘Pomrsit ćemo im račune, idemo u pobjedu’

27.07.2016.Vijesti

Sinčić kaže da je sanjao o trenutku kad će se cijeli hrvatski narod okupiti oko zajedničkog cilja, a taj je trenutak došao ‘danas i ovdje’.

Članovi i suradnici Udruge Franak, stranka Promijenimo Hrvatsku trojice bivših Mostovaca i Živi zid najavili su u utorak na konferenciji za novinare zajednički izlazak na skore parlamentrane izbore u svih 12 izbornih jednica, a uvjereni su da će ostvariti izvrstan rezultat.

“Mi idemo na pobjedu, koalicije sa HDZ-om, SDP-om ili Mostom neće biti”, poručio je čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Nova koalicija još nema ime

Koalicijski sporazum je potpisan, no koalicija još nema ime, o tome će se više znati idućih dana, kada bi trebao biti gotov i program za izbore. Izbornu kampanju koalicija će financirati donacijama, a na nju, za sada, kani potrošiti oko pola milijuna kuna.

Nova se koalicija ne smatra trećim, nego “jedinim političkim putem”. “Ovo je jedni put za Hrvatsku, državu koja je u velikoj krizi, a koju želimo stabilizirati u svakom pogledu”, rekao je predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović,višegodišnji savjetnik i suradnik Franka.

Lovrinović, bivši saborski zastupnik Mosta, uvjerava da je riječ o “novoj priči koja ima glavu i rep”, odnosno o kombinaciji koja će zbuniti sve druge sudionike na hrvatskoj političkoj sceni.

“Veletrgovačke stranke već misle da su riješeni izbori prije izbora, danas im poručujemo da ćemo im pomrsiti račune”, naglašava i poručuje da će se nova koalicija boriti otvoreno. “Nemamo što nuditi da bi trgovali, naš jedni koalicijski partner su građani”, kaže Lovrinović.

Tvrdi da u novoj koaliciji nema šefova već se radi o partnerima. “Ovo je pokret, svi smo ovdje isti, nas veže program i jedini šef bit će oni koji će za nas glasovati”, rekao je Lovrinović i poručio da je Franak ljudima otvorio oči i pokazao da se može uspjeti protiv sustava.

Tko ako ne mi, kad ako ne sad

Članovi i suradnici Udruge Franak ulaze u izbornu trku za Hrvatski sabor, najavio je koordinator udruge Goran Aleksić dodajući kako im je bivša vlast obećavala svašta, a nije učinila ništa.

Kao glavne ciljeve političkog djelovanja Aleksić ističe obeštećenje dužnika koji su u konverziji platili nezakonito povećane kamate, obeštećenje dužnika koji su zadnjih deset godina plaćali previsoke kamate, sprječavanje ovrhe jedine nekretnine koja služi za stanovanje, donošenje zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju, izmjene Zakona o HNB-u kojima bi se nad HNB-om uveo institucionalni i civilni nadzor…

Sinčić pak kaže da je sanjao o trenutku kad će se cijeli hrvatski narod okupiti oko zajedničkog cilja, a taj je trenutak došao “danas i ovdje”.

Kod stvaranja hrvatske države nije bilo podijela, jedino je bilo bitno tko je za samostalnu hrvatsku državu, a tko protiv nje. I mi danas okupljamo i pozivamo sve građane i organizacije da odaberu stranu – politiku HDZ-a, SDP-a i Mosta, promašenu politiku koja ne vodi nikamo, koja rastače stečeno, ili politiku naše koalicije, a to je obnova hrvatske države, da od “kaljuže” u kojoj se nalazimo napravimo pristojnu i naprednu državu, rekao je Sinčić.

Sinčić najavljuje da će se koalicija boriti protiv banaka, loših zakona, lošeg pravosuđa i korupcije, a nakon njihove pobjede Hrvatska će postati mjesto na kojem će se sretno i zadovoljno živjeti. Uvjeren je da se to može, te poručuje “tko ako ne mi, kad ako ne sad”.

Na svom službenom Facebook profilu Živi zid je objavio je kako su sinoć dovršili posljednji krug pregovora s koalicijskim partnerima – Udrugom Franak te strankama Promijenimo Hrvatsku profesora Ivana Lovrinovića i Akcijom mladih.

‘Moguće je da ćemo naknadno u koaliciju uvrstiti i neke manje stranke i istaknute pojedince. Pregovori nisu bili laki, jer svatko je morao nešto dati, od nečega odustati. Iznimno mi je drago reći da su se svi članovi Glavnoga odbora po potrebi bili spremni odreći prvih i drugih mjesta na listama kako bi se sporazum realizirao. Tako je čak šestero članova GO-a odustalo od mjesta nositelja liste. Čvrsto vjerujemo da će nam postignuti dogovor omogućiti značajan broj zastupnika u sljedećem mandatu sabora, a samim time i daleko veći utjecaj na političkoj sceni nego je bio do sada. Kampanja upravo počinje, raditi ćemo svakodnevno sve do 11. rujna. Pratite informacije sljedećih dana’, poručio je Ivan Vilibor Sinčić.

izvor: Jutarnji list