Od Vlade tražimo da u Saboru pokrene opoziv guvernera HNB-a Borisa Vujčića

21.10.2018.Vijesti

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović pozvao je Vladu da u Saboru pokrene opoziv guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića kako bi zaštitila imovinu građana, točnije, devizne rezerve. HNB je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario novi golemi gubitak od 1,3 milijarde kuna, a Lovrinović podsjeća na lanjski gubitak od 2,5 milijardi kuna koji je pripisan negativnim tečajnim razlikama.

– U samo godinu i pol dana tako ukupni gubitak HNB-a iznosi 3,8 milijardi kuna. Nema tog poduzeća u Hrvatskoj koje je u ovako kratkom roku napravilo toliku gubitak. Sva brodogradilišta nisu u godinu i pol dana ostvarila takav gubitak. Zato tražim da se guvernera pozove na saslušanje u Sabor, da se hitno izmjeni zakon o HNB-u te dopusti ulazak državne revizije u HNB kako bi se utvrdilo pravo stanje stvari odnosno kolike su državne rezerve Hrvatske. U sve imamo pravo sumnjati – ustvrdio je Lovrinović.

Pozvao je premijera Andreja Plenkovića da objasni zašto je, kako kaže, zažmirio i tolerirao golemi lanjski gubitak HNB-a.

– Upravo je on taj koji je podržao da se Borisu Vujčiću produži mandat na još šest godina. Znači da on izravno potiče takve ljude da loše upravljaju deviznim rezervama koje predstavljaju vlasništvo Hrvatske – drži Lovrinović. Izrazito je zabrinut, nastavlja, zbog lošeg upravljanja deviznim rezervama i općenito poslovanja HNB-a, jer je, zaključuje, iz pouzdanih izvora doznao da su unatoč gubitku u prošloj godini od 2,5 milijarde kuna izabranim članovima vodstva HNB-a isplaćeni bonusi.

Izvor:

https://m.vecernji.hr/vijesti/od-vlade-trazim-da-u-saboru-pokrene-opoziv-guvernera-hnb-a-borisa-vujcica-1277167