Odgovor na predstavku udruge Franak – Anketna pitanja za najveće hrvatske stranke

15.05.2017.Vijesti

 

U Zagrebu, 15. svibnja 2017.

Udruga Franak

Avenija M. Držića 81B

10000 Zagreb

 

Predmet: Odgovor na predstavku na temelju članka 46. Ustava RH – Anketna pitanja za najveće hrvatske stranke

  • daje se

Poštovani predstavnici udruge Franak,

u ovom trenutku stranka Promijenimo Hrvatsku neupitno podržava sve zajedničke koalicijske ciljeve Jedine opcije koji su predstavljeni na nedavnim parlamentarnim izborima održanim 11. rujna 2016. godine do njihova ostvarenja.

Zastupnici stranke Promijenimo Hrvatsku dati će svoj potpis i glas za najkvalitetnija zakonska rješenja koja će cjelovito, konačno i trajno biti rješenje problema dužnika s CHF kreditima koji su konvertirani u euro kredite kako bi se stalo u kraj jednostranom i samovoljnom manipuliranju kamatnim stopama od strane banaka.

Doprinos, zalaganje i glas dat ćemo cjelovitim i kvalitetnim rješenjima i svih ostalih ugroženih skupina društva ne diskriminirajući, umanjujući ni omalovažavajući probleme ijedne skupine građana svojim izborom.

Zahvaljujemo na upitu te podsjećamo nizom fotografija na zajedničke trenutke u veličanstvenoj borbi, koju su tada predvodili članovi udruge Franak diljem Hrvatske osnivajući podružnice, za preživljavanje egzistencijalno ugroženih građana koji su pali u dužničko ropstvo u uvjetima rasta valute u švicarskom franku i nezakonitog rasta kamatnih stopa što je prouzročilo udvostručavanje mjesečne rate kredita svim fizičkim i pravnim osobama. Ponosni smo što smo – skupa s vama – dio rješenja te bolne priče koja je mnoge stajala života, uzrokovala propasti brojnih obitelji i veliki broj građana raselila po svijetu.

 

S poštovanjem, prof. dr. sc. Ivan Lovrinović

 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/predstavnik-bankara-bohacek-u-saboru-nije-zelio-sjesti-kraj-ljudi-iz-udruge-franak/826081.aspx

 

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/udruga-franak-banke-su-na-svicarcu-ostvarivale-ekstraprofit—370373.html

 

IZVADAK IZ ČLANKA „Udruga Franak: Banke su na ‘švicarcu’ ostvarivale ekstraprofit“, DATUM 28. siječnja 2015. Izvor: dnevnik.hr:

„Udruga Franak, ojačana profesorima s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Ivanom Lovrinovićem i Dragom Jakovčevićem, poručila je da su banke ostvarivale ekstra profite te da su se namirile kroz dug građana s kreditima u švicarcima. Dužnici u švicarskom franku, kažu, oštećeni su u takvom načinu poslovanja.

Profesori su istaknuli da banke trebaju sudjelovati u rješavanju problema dužnika u franku, pogotovo zato što su od 2007. do 2014. godine ostvarile 30 milijardi kuna bruto dobiti. HNB je, u svom priopćenju, poručio da su banke radile sve u skladu sa zakonom, odnosno da je trgovanje valutama, u ovom slučaju frankom, bilo po propisima.

Drago Jakovčević, Ekonomski fakultet u Zagrebu, kazao je: ‘Banke su najprije kreirale proizvod u švicarcu, prodali ga građanima, a onda su tražili ravnotežu pozicije. Dužnici su tako bez svoje volje postali sudionici rizičnih spekulativnih poslova, zapravo gubitnici i žrtve valutnih ratova.’

‘Ovi podaci koje iznosimo o dobiti banaka točno pokazuju da one mogu izdržati podjelu troškova između klijenata i njih samih, ukoliko do toga dođe’, izjavio je Ivan Lovrinović.“