Osnovan Klub nezavisnih zastupnika Ivana Lovrinovića, Jure Martinovića i Ivice Mišića

10.06.2016.Vijesti

Saborski zastupnici članovi udruge Promijenimo Hrvatsku obznanili su javnosti na danas održanoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru vijest o osnivanju Kluba nezavisnih zastupnika Ivana Lovrinovića, Jure Martinovića i Ivice Mišića i smjernice budućeg djelovanja.
U svom obraćanju Ivan Lovrinović istaknuo je nekoliko ključnih razloga za osnivanje samostalnog kluba:
1) – odstupanje Mosta od izbornog programa, posebno ekonomskog dijela, čime je iznevjereno očekivanje mnogih birača;
– soliranje čelnika Mosta Bože Petrova u donošenju odluka i zaobilaženje NVM-a;
– odluke se donose u pozadini, a saborski zastupnici Mosta o njima čitaju u medijima;
2) ovom prilikom podsjećamo da su članovi udruge Promijenimo Hrvatsku suosnivači platforme Mosta nezavisnih lista od početka, te čvrsto ostajemo na platformi koju smo stvarali i koja je dobila 300 tisuća glasova;
3) spremni smo surađivati na temama od općeg interesa i za opće dobro, kao što smo to radili i do sada.
Naglasio je da 22. siječnja 2016. nije digao ruku za ovu Vladu, zbog sumnje da tri ključna čovjeka neće braniti i ostvarivati reforme koje su obećali, pogotovo ekonomskog programa koji je dominantno osobno kreirao. Unatoč svemu, ponašali su se kolegijalno i konstruktivno, ne rušeći dogovoreno. Ustrajali su da svoje kolege u Mostu, i šire vrate na početne postavke ekonomskog programa.
– Ni danas ne želimo biti destruktivni faktor zbog velikih tenzija u društvu i na političkoj sceni. U okviru Domoljubne koalicije, u kojoj smo bili do sada, želimo pokušati razumom i dogovorom spriječiti velike ekonomske i političke štete i troškove te sačuvati dragocjeno vrijeme jer je 2016. presudna ukoliko se želi spriječiti gospodarski slom. U 2017. dolaze još veće obveze za koje moramo biti spremni. U slučaju novih izbora nova Vlada ne bi imala vremena snaći se i dočekati taj udar zbog izgubljenog vremena i uhodavanja. Ove racionalne spoznaje usmjeravaju nas da ne smijemo improvizirati.
4) Prije bilo kakvog dogovora inzistirat ćemo na određenim ekonomskim i političkim ciljevima koje nismo uspjeli ostvariti do sada u Mostu. Nikom nećemo dati bjanko mjenicu za obnašanje dužnosti, a da prethodno ne znamo tko su ti kandidati i u kojoj su mjeri spremni ostvarivati ekonomski program.
5) Reforme koje želimo nastaviti su: monetarna, porezna, nova demografska politika i reforma javnog sektora (poduzeća i javni dug). Dat ćemo sve od sebe da uvjerimo partnere i čitavu javnost da je to jedina platforma za uspjeh. Ne možemo se nikako pomiriti da nismo kroz Most mogli puno konkretnije i jače nametnuti ideje koje smo obećali građanima i zbog kojih smo dobili 19 mandata. Obećavamo da ćemo dati sve od sebe da sada to ostvarimo.
6) Troškovi novih izbora iznosili bi, što direktno, što indirektno, 3 milijarde kuna na godišnjoj razini, jer bi izazvali štete u dužem razdoblju.