PODUZETNICI SE DIGLI PROTIV VLADINIH MJERA – PH IH PODRŽAVA

24.03.2020.Vijesti

Oko 23 tisuće poduzetnika diglo se na noge povodom Vladinog paketa mjera za “spas gospodarstva” uslijed  korona virusa s jasnom porukom da te mjere ne samo da nisu dovoljne već da su loše. Tvrde da rješenje nije u odlaganju plaćanja poreza poduzetnicima već ukidanju svih poreza i doprinosa osim PDV-a za vrijeme trajanja krize.

Traže i participaciju države u plaćama radnika u privatnom sektoru po uzoru na Njemačku, Dansku i druge gdje država daje bepovratno 70-80%.

Posebno poduzetnike iritira slijedeća mantra koju svaki dan izgovaraju članovi Vlade: “Mjere su odlične, pravodobne, možda nešto treba nadopuniti, možda ne.”

PH u cijelosti podržava zahtjeve poduzetnika koji su na prvoj crti obrane i proizvodnje. U Saboru smo predložili tri amandmana koji su upravo sadržavali ono što poduzetnici sada traže, ali ih je vladajuća većina glatko odbila.

Pozivamo poduzetnike da budu još glasniji i izvrše pritisak kako bi se u zadnji čas usvojili njihovi zahtjevi i spasile stotine poduzeća i desetine tisuća radnih mjesta. Ovdje je riječ doslovno o satima u djelovanju jer je ova kriza izvanredna pa moraju takve biti i mjere.

Brine nas patetika u govorima ministara financija i gospodarstva da nisu oni ti koji su prekinuli redovno poslovanje, smanjili promet i prihode i povećali broj nezaposlenih. Takve izjave ne rješavaju ništa već naprotiv, šalju poruke o želji za bijegom od problema. Sada je ključno spasiti gospodarski sustav, odnosno proizvodnju i poduzeća jer jednom kada stane poduzeće ili mnogi dobiju otkaz teško je poslije to obnoviti.

Pored toga pokušava se otvoriti sukob na relaciji javni i privatni sektor što opet ima za cilj nerješavanje ključnih zahtjeva poslodavaca i radnika.

Država mora jednostavno svima koji su dobili otkaz isplaćivati minimalac, poslodavcima ukinuti plaćanje poreza i doprinosa te omogućiti brzi pristup extra jeftinim kreditima, te obustavu plaćanja najma i režija. 

U svemu ovome ključnu ulogu mora odigrati HNB i on mora radikalno promijeniti svoju politiku i filozofiju ciljeva pri čemu podrška gospodarstvu mora biti na prvom mjestu a sve ostalo ispod toga. HNB mora državi omogućiti jeftino zaduživanje kako bi pokrila goleme intervencije prema poslodavcima i radnicima te održavala proračun. Koliko će trebati za to novca? Koliko bude trebalo, a prestankom krize će se rješavati problemi ejr ćemo tek tada imati vremena. Sada vremena naprosto nema nitko za filozofiranje ili za stare obrasce pomoći koji sada ne pomažu.

Država je milijardama  financirala sanaciju banaka i zgarišta privatizacije mnogih  firmi. Sada je vrijeme da pomogne proizvodnji, odnosno poslodavcima i radnicima. U tom poslu ključnu ulogu mora odigrati HNB jer on jedini ima potreban novac za to.

Vladin paket mjera ne spašava, on samo odlaže propadanje mnogih.

Pogledajte žustro zauzimanje za poduzetnike u Saboru