Poljoprivredni program

23.08.2016.Vijesti

Na farmi obitelji Benčina u selu Kaniža kod Ivanca, čelnici koalicije Jedina opcija, Ivan Vilibor Sinčić i dr. Ivan Lovrinović, predstavili su u utorak 23. kolovoza program reforme hrvatskog sela.

”Poljoprivreda u Hrvatskoj sustavno se uništava. Liberalizacija je dovela do okrupnjivanja mljekarske industrija, a proizvođači propadaju. Ovdje smo se uvjerili da je i u socijalizmu bila bolja politika prema seljaku nego u neovisnoj Hrvatskoj. Mlijeko je danas dva do tri puta jeftinije od vode. Osim toga, hrvatski seljak mora voditi knjige, treba sam distribuirati proizvode, brinuti o marketingu i rizicima, što je dovelo do propasti mljekarstva, odnosno stočarstva. Mi imamo program revitalizacije sela kroz ekonomiku malog posjeda. Osnovne mjere tog  programa su ukidanje vođenja knjiga te uvođenja plaćanja paušala za poljoprivednike, uvođenje međustope poreza od 5 posto za sav reporomaterija za poljoprivrednike, mogućnost okrupnjavanja posjeda, organizirani otkup proizvoda te vraćanje sustava robnih rezervi, poticaji prema prinosu, a ne prema posjedu, obaveza trgovačkih lanaca da prodaju više domaćih poljoprivrednih proizvoda”, istaknuo je dr. Ivan Lovrinović, čelnik stranke Promijenimo Hrvatsku, zaključivši da se u Hrvatskoj vodi politika samouništenja, jer se kroz sustavno uništavanje sela gubi i demografska bitka.

Domaćin, Ivan Benčina, pojasnio je da je farmu podizao posuđujući od komercijalnih banaka novac uz kamatu od čak 9 do 14 posto, da je otkupna cijena mlijeka u početku bila četiri kune po litri, da bi u međuvremenu pala na samo kunu za litru, dok je u isto vrijeme udvostručena cijena smjese kojom se hrane krave, a znatno je poskupila i nafta. Zbog tako katastrofalnih uvjeta, u selu – koje je prije desetak godina imalo 300 krava – danas je ostalo svega sedam krava, a i mnogi žitelji su napustili mjesto. U isto vrijeme, prerađivači mlijeka, Vindija i Dukat enormno su se razvili. Oni, prema riječima farmera Benčine, danas jeftino uvoze mlijeko u prahu te ga potom prodaju hrvatskim građanima, dok se hrvatsko mlijeko najčešće izvozi.

”Ovdje svjedočimo sustavnom uništavanju poljoprivrede i hrvatskog sela. U isto vrijeme, u velikim strankama, koje su odgovorne za uništenje sela, govore da se promjene ne mogu, odnosno ne smiju učiniti. Pitam se, za koga oni rade, kada kažu da se ne smije. Moraju raditi u interesu seljaka, a ne uvoznog lobija. Da bi to promijenili, osigurati ćemo otkup proizvoda od poljoprivrednika za vojsku, policiju, studentske domove, vrtiće…Treba reći da u ovakvom sustavu, uz kamate od 9 do 14 posto, nije moguće održati poljoprivredu. To je lihvarenje i pogodovanje uvozu, a to je i uništilo poljoprivredu”, zaključio je Ivan Vilibor Sinčić, čelnik Živog zida.