Spašavanje naroda mora biti najvažniji zakon!

15.04.2020.Vijesti

Situacija u kojoj se nalazimo zbog pandemije koronavirusom je bez presedana na gospodarskom planu za Europu od Drugog svjetskog rata. Hrvatska je, pritom, imala puno teži put od Europe:

1. Domovinski rat devedesetih,

2. pretvorbu  i privatizaciju svih sustava u tijeku i nakon rata,

3. teške posljedice od svjetske ekonomske krize 2008. godine. 

Zbog nepoduzimanja i nečinjenja države da pomogne gospodarstvu i građanima uslijed velike svjetske gospodarske krize od 2008. do današnjih dana ogroman broj građana i obrtnika nalaze se u blokadi. Oni su sada u izrazito teškoj situaciji.

Svjedoci smo da građani svakodnevno ostaju bez posla, danas ih je na Zavodu za zapošljavanje prijavljeno preko 152 tisuće. U ožujku je registrirana nezaposlenost bila oko 143 tisuća. Preko 95 tisuća poslodavaca zatražilo je potpore za oko 550 tisuća radnika u sklopu vladinih mjera. Više od 15 tisuća radnika od 16. ožujka je ostalo bez posla. Neke su poslodavci vratili na posao kad je Vlada predstavila mjere za opstanak.  

Vlada je u početku mlako – pa tek nakon pritiska iz krugova poduzetnika, u idućem tjednu odlučnije reagirala s mjerama pomoći za gospodarstvo. O tim mjerama smo već govorili, one su i dalje preslabe i neće dostatno zaštiti naše poduzetnike, ali što je s našim najugroženijim građanima? Oni su prepušteni milosti ministra pravosuđa Bošnjakovića koji tvrdi da imamo najbolji Ovršni zakon na svijetu. Naravno, kad ga je u dva mandata dorađivao. I on je danas ministar pravosuđa! Nikad se nije založio za zaštitu građana i obrtnika koji su u Hrvatskoj unaprijed KRIVI i nemaju nikakav uvid u svoje dugove, osobito obračun zatezne kamate koji su kod mnogih prešle iznose glavnica. Ni kod FINE ni kod Agencija za utjerivanje dugova ne mogu dobiti informacije – kad žele saznati za kolike iznose su prodani njihovi dugovi od banaka, teleoperatera, po kojim formulama se računaju zatezne kamate koje luduju i kojima se ne vidi kraja otplati. Ti naši građani, velik broj njih nalazi se u situaciji dužničkog ropstva. Dan nakon velikog potresa iz Agencija za naplatu dugova zvali su djelatnici da provjere u kakvom su stanju stanovi njihovih dužnika. Građani nisu bitni, nekretnine jesu! Bijedno i žalosno! Na blokiranima je izgrađen dugačak hranidbeni lanac: od javnih bilježnika, odvjetnika, FINE, agencija za utjerivanje dugova, banaka…

Ovo je trenutak kad se s posebnom pažnjom treba odnositi prema građanima koji su u blokadi. Ako priznajemo da je građanima, tvrtkama i obrtima koji uredno posluju ovo posebna i izvanredna situacija onda moramo znati da je za blokirane građane i obrte i tvrtke od strane banaka i agencija za potraživanje dugova – stanje osobito neizdrživo. Jer i njima su prihodi upitni i na nuli, a dugovi rastu. Već dulje od desetljeća – blokirani su građani drugog reda. Nebrigom za njih u ovim danima Vlada je to sada jasno dala do znanja.

Za ovaj problem nužno je ODMAH donijeti Uredbu o obustavi ovrha na godinu dana. Do kraja travnja 2021. godine. FINA mora ODMAH prestati s pljenidbom novčanih sredstava blokiranih građana. U to vrijeme ne smiju rasti nikakve zatezne kamate. Ne smiju se provoditi niti donositi nova rješenja o ovrhama na nekretninama i pokretninama građana, obrta i tvrtki do konsenzusa i dogovora unutar društva i države.

U ovih godinu dana suspenzije ovrha – potrebno je donijeti ključne mjere za sve blokirane građane i vidjeti situaciju s njihovim dugovima. Ljudi godinama plaćaju zatezne kamate, a da nisu smanjili svoje glavnice. Zalažemo se, kao što smo već predložili da država osnuje Državni fond koji će otkupiti dugove građana koji se nalaze kod agencija za naplatu dugova i odrediti kriterije za daljnju naplatu dugova po načelima pravednosti i razmjernosti. Podrobnije o toj temi i konkretnim rješenjem za blokirane pričao je profesor Lovrinović ovdje: https://www.facebook.com/Prof.IvanLovrinovic/videos/640320673490628/

Hrvatskoj je pod hitno potreban reset dugova i svih parazitskih subjekata koje iscrpljuju građane do krajnjih granica. Potrebno je zatvoriti agencije zbog kršenja brojnih zakona kojima se regulira poslovanje platnim prometom u Hrvatskoj, te sankcionirati sve one koji su se okoristili na protuzakonit način teškom nevoljom mnogih ljudi. Agencije za potraživanje dugova koje su obični d.o.o.-ovi treba kazniti i zatvoriti. Za to je potrebno formirati Povjerenstvo s članovima iz Ministarstva financija, Ministarstva pravosuđa i MUP-a koji će u periodu od jednog tromjesečja zatvoriti i kazniti sve pravne subjekte koji su se bavili ovom djelatnošću. Jedine tvrtke koje se mogu baviti otkupom potraživanja su faktoring društva koja djeluju prema Zakonu o faktoringu, što ove tzv. agencije nisu.

Nadalje, Ovršni zakon i Zakon  o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima s pripadajućim pravilnicima potrebno je urediti na način da troškovi ovrhe budu razmjerni iznosu ovrhe. Za iznose do 1000,00 kuna ukupni troškovi ovrhe su 10 posto uključujući javnog bilježnika i odvjetnike. Sramota je za jedno društvo da njegovi najbogatiji članovi žive od lihve najnemoćnijih građana i to najoštrije osuđujemo.

FINA u navedenom periodu mora sniziti troškove provedbe ovrha po računima i troškove izvoda za blokirane građane i pravne subjekte jer su oni prema važećim pravilnicima neprimjereni i lihvarski. Građani bi unaprijed morali imati saznanje o ovrsi koja će se provesti, a ne da ih oblije hladan znoj na blagajnama trgovina kad im kartica bude odbijena.

Institut ZAŠTIĆENOG RAČUNA I BLOKIRANOG RAČUNA je potrebno izbaciti, jer se dugovi i ovrhe mogu zakonom regulirati: koliki je iznos prihoda zaštićen od ovrhe, i koji postotak banka može skinuti s računa. Čemu onda dupli računi koji zbunjuju građane i poslodavce. Dovoljno je imati ZAŠTIĆENI PRIHOD koji bi trebao iznositi dvije trećine prihoda ako je iznad prosječne hrvatske plaće, i tri četvrtine ako je prihod manji od prosječne hrvatske plaće.       

Svakodnevno nas kontaktiraju građani koji su u blokadama. Očajni su, a njihova neizvjesnost postala je kataklizmička. Gospođa Subotić, vlasnica jednog obrta za tekstil iz Vinkovaca. Blokirana je. Svoju odjeću šivanu i pletenu prodaje samo na sajmovima, a sad su svi otkazani do jeseni. U dobi je pred mirovinu i nije tehnološki opremljena. Koristi mobitel za komunikaciju. 

Suprug i ona su obrtnici cijeli život. Suprug je branitelj, ali je odlučio raditi do mirovine i ne biti na teret države, sad je u mirovini, boluje od raka.

Cijeli život teško rade. 

Preživjeli su rat – kad su svoje strojeve vozili u Varaždin da ih spase – tada su godinama bili bez posla, gospodarsku krizu 2008. do 2014. koja je u Hrvatskoj najduže trajala i još traje, i sada ovo. Blokirana je ni jedna vladina mjera se na nju ne odnosi – ni za čuvanje radnih mjesta, ni za odgodu poreza. Prihodi su joj 0,00 kunaa rashode ne može odgoditi, uključujući i dug koji otplaćuje i od kojeg ne bježi.  Ako joj je voda bila do grla, sad se prelila dva metra iznad. Nikad ni kune pomoći nije dobila, svaku kunu je teško zaradila i plaćala sve obveze kao obrtnik, a sad ni jedna mjera da joj pomogne da opstane. Ovaj idući tjedan je ključan da država spasi blokirane obrte i građane. 

Ona ima puno skladište odjeće, materijala i pomoglo bi joj da joj netko (grad, županija, neka tvrtka, država) nešto otkupi koliko je potrebno za mjesec, dva, tri dok ne bude u mogućnosti opet prodavati i zarađivati. Kaže: cijeli život krvavo i teško radi – ne može si priuštiti ni ljetovanje, ni zimovanje – ovo sad ju je posebno pogodilo. Jer vidi da se svi spašavaju na sve moguće načine.

Država pomaže, a blokiranima – ne vlastitom krivnjom – nitko ne pomaže.