TEČAJ KUNE – TIHI UBOJICA

29.08.2019.Vijesti

Kažu da u turizmu Hrvatska godišnje ostvari promet oko 11 milijardi eura, jer turizam obuhvaća daleko više od restorana i hotela.

Ako je devizni tečaj 7,45 kuna za 1 euro onda je ukupni kunski promet u turizmu 81,95 milijardi kuna. No, devizni tečaj kune već oko Uskrsa počne jačati i spustio se ove sezone na oko 7,40 kuna za 1 euro. Takvo nerealno jačanje kune donosi izravnu štetu i gubitak svima onima koji su vezani uz turizam jer za isti postotak jačanja kune prema euru njima se smanjuje kunska protuvrijednost ukupnog prihoda, a time i zarade.

Dakle, ako tečaj kune prema euru nije 7,45 nego 7,40 tada na ukupan promet od 11 milijardi eura ukupna kunska protuvrijednost pada sa 81,95 milijardi na 81,40 milijardi kuna. To znači da je ukupan kunski prihod od turizma manji za 550 milijuna kuna u jednoj godini. Tko bi rekao da je to zbog svega 5 lipa. Da je proteklih godina kuna slabljena pomalo i danas npr. dostigla tečaj od 8,45 kuna (a ne sadašnjih 7,45 kuna za euro) onda bi ukupni prihod u kunama za ovu godinu bio za 11 milijardi kuna veći!!

Tečaj kune je već 26 godina fiksan i potpuno nerealan, što nanosi ogromne štete poduzećima a mnogi su zbog toga i propali. Desetine milijardi kuna je zbog toga izgubljeno. No, zamislite da je obrnuto i da središnja banka, tj HNB lagano slabi kunu barem 1% godišnje – što nitko niti ne osjeti. U tom slučaju bi ukupan kunski prihod od turizma bio osjetno veći kako smo maloprije pokazali, pa bi se mogli pokrivati bolje razni troškovi koji su godinama rasli i poskupljivali poslovanje. To bi bio i način da je povećavaju plaće i zaustavi iseljavanje naših radnika.

Upravo su turističke zemlje (Turska, Egipat, Maroko, Tunis), ali i one koje ne ovise toliko o turizmu (Mađarska, Poljska, Češka, Rumunjska) koristile devizni tečaj kao dodatnu polugu poticanja konkurentnosti, rasta i razvoja. No, uvijek će se naći oni koji će reći da je to nemoguće jer se ne može slabiti tečaj kune tijekom sezone jer se povećava ponuda eura.

Kada se povećava ponuda eura a količina kuna ostaje ista onda je logično da euro slabi a kuna jača. Međutim, HNB može odrediti poticajniji središnji tečaj kune prema euru koji može braniti bez problema jer samo on ima mogućnost da otkupi toliko eura koliko se ponudi. Kada bi HNB npr. odredio srednji tečaj 7,80 kuna za 1 euro bez problema bi mogao braniti taj tečaj. No, upravo se radi suprotno i time izravno već preko 2 desetljeća iscrpljuje i ugrožava čitava ekonomija. Tako je devizni tečaj postao tihi ubojica hrvatskog gospodarstva.

Budući da je tako kako jest, ni poslodavci također nemaju dovoljno prostora za podizanje plaća. Njima je jasno da svoju konkurentnost mogu očuvati samo na dva načina: podizanjem cijena, što je rijetko moguće jer turisti tada odlaze drugdje ili zadržavanjem niskih plaća radnicima. Iz ovoga je jasno da je od ovakve politike deviznog tečaja kune stvorena ideologija stabilnosti od koje svi stradavamo, a usprkos tome smo i dalje na predzadnjem mjestu po razvijenosti u EU. Uz sve to su oni godinama forsirali upotrebu valutne klauzule pa ako bi bilo tko tražio slabljene tečaja kune dočekivali su ga na nož da će to onda uništiti dužnike jer će im povećavati teret otplate. Rješenje je vrlo jednostavno; ukinuti odmah valutnu klauzulu za što se zalažemo već godinama.

Dakle, svi smo žrtve bezumne i štetne monetarno-kreditne politike HNB-a; kako politike tečaja tako i politike previsokih kamatnih stopa. HNB čitavo vrijeme nije htio slabiti pomalo tečaj zbog realnih razloga, ali je bio spreman kao i sve vlade smanjivati ili zadržavati na istoj razini plaće radnicima.

Sve dok je tečaj kune fiksan plaće će biti niske jer one postaju jedini instrument konkurentnosti. To je ta tzv. interna devalvacija. Ako nećeš oslabiti tečaj moraš oslabiti plaće.

Zato naša stranka Promijenimo Hrvatsku shvaća ovaj problem kao jedan od ključnih u ekonomiji i ustrajat ćemo na zahtjevima za monetarnom reformom i novom pozicijom i ulogom HNB-a, unatoč tome što nam stručnjaci za politički marketing govore da se maknemo od deviznog tečaja, jer je to tema gdje vas interesne skupine preko svojih medija mogu diskreditirati.

Spremni smo i na takvu žrtvu jer se od problema nerealnog deviznog tečaja kune ne može i ne smije bježati.