TKO SU ZAPRAVO MIGRANTI I ZAŠTO SU DOŠLI

21.01.2020.Vijesti

Prije nego počnete čitati ovaj tekst koji otkriva pravi razlog migracija, razmislite na trenutak razumijete li u potpunosti ovu tragediju? Iznad svega suosjećamo s ovom kataklizmičkom humanitarnom krizom, koja je potaknuta ratovima, postala prava civilizacijska sramota 21. stoljeća. No, problem migracija želi se prikazati kao humanitarno pitanje, izazivajući tako empatiju ljudi, a to je najamnje pitanje humanitarne naravi. Dileme nema kada se radi o izbjeglicama iz ratnih područja, no mi znamo da se uz kolonu takvih „prikrpala“ masa drugih iz zemalja koje rat nije zahvatio.

Tko se onda sve krije među migrantima?

U većini slučajeva radi se o vrlo mladim osobama, muškog spola, bez bračnog statusa, a to već stvara jednu vrstu sigurnosne indicije. Ako se ove socijalno-demografske karakteristike povežu sa zemljom porijekla, a to je da dio njih dolazi iz zemalja u kojim je rat završio prije 3, 5 ili više godina, onda takve indicije dobivaju na snazi. Ako se ovim ponderima pridoda i činjenica da je veći dio njih financijski podržan, onda to u sigurnosnom smislu zaslužuje pomnije praćenje i detaljnije istraživanje. Veći dio migrantske populacije želi u EU zbog boljeg stanja, povezivanja s obitelji, dok dio koji je sigurnosno interesantan ima sasvim druge motive, polazeći od kriminalnih pa sve do potencijalno terorističkih. Ovo je nova vrsta invazije! Ako se migracije ne zaustave mogle bi postati trajne i u još većem obimu.

Europa ne može pokupiti svu sirotinju svijeta i to je činjenica. Nekorektno je poticati te ljude da ugrožavaju svoje živote smrzavajući se na granicama, pješačeći stotinama kilometara i utapajući se po rijekama i morima. Modus operandi prelaska graničnih točki izrazito je nehuman i pogoduje krijumčarima migranata. Europske zemlje koje žele primiti migrante to mogu učiniti humanije kruzerima ili avionima ne maltretirajući susjedne države.

No, hajdemo zaviriti iza zavjese i vidjeti koji je pravi razlog migracija. Migracije nisu ni spontane ni privremene, ni povremena pojava ni humanitarno pitanje. Migracije su dobro smišljene i planirane u kuhinjama predstavnika krupnog kapitala koji u migrantima jednog dana vide jeftinu radnu snagu za umnažanje svog bogatstva. Ovakva migracija kojoj svjedočimo, u kojoj je većina migranata iz zemalja koje rat nije zahvatio, zapravo je jedan nasilan i protuzakonit način ulaska u tuđi državni teritorij gdje se masa stranih ljudi nastoji domoći tuđeg životnog prostora.

Problem migracija nije problem malih zemalja čije su granice ugrožene, taj problem se rješava u zemljama odakle migranti potječu. Financijska oligarhija i  krupni kapital EU u migrantima vidi jeftinu radnu snagu, moderno roblje koje više „ne hvataju“ po Africi i Aziji, ono naime sada dolazi samo.  Nije cilj prevesti te ljude u zemlju koja ih hoće, nego u Europu premjestiti tuđe stanovništvo i rasijati ga po čitavoj Europi. Ovo je nova vrsta invazije, kada stignu u neku zemlju, tzv. migranti dobivaju svu pomoć, ne moraju radit već se bezbrižno koriste sustavom te države, dok domaće stanovništvo ispašta. Takvu Europsku uniju nismo zamislili – onu koja gleda kroz prste i koja ne rješava gorući problem. Izbjeglička kriza europski je sram.

Koja je uloga Hrvatske u cijeloj priči? Hrvatska je poslužila Europi kao globalna čekaonica, ona čuva sigurnost i stabilnost EU-a, a sama je pred sigurnosnom, financijskom, socijalnom i svakoj drugoj opasnosti. Moramo se organizirati i  pobrinuti za svoju sigurnost i budućnost. Hrvatska vlada treba jasno razlučiti što se krije iza migrantskog vala i u Saboru održati plenarnu raspravu i donjeti strategiju. Stranka Promijenimo Hrvatsku je protivi toga da Hrvatskoj drugi određuju kvote migranata koje bi trebala primiti.  Primili smo ih dovoljno, no mala smo zemlja iz koje njeni stanovnici odlaze, koja je siromašna i nije prihvatljivo da se u Hrvatskoj radi zamjena stanovništva!

Naša strategija trebala bi ići prema tome da stvorimo takve uvjete u domovini da se iseljeno stanovništvo poželi vratiti. foto: Internet