Tražim od koalicijske vlade da odstupi i da se raspišu izbori

18.05.2018.Vijesti

Na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru zastupnik Ivan Lovrinović kazao je da se stalno ponavlja teza da u slučaju Agrokor nije bilo vremena i da se moralo djelovati strelovito donošenjem Lex Agrokor. Na tome premijer i vodeći ljudi Vlade grade obranu i opravdavaju Lex Agrokor koji predstavlja najteži udar na pravni poredak u HR.

Istina je drugačija, tvrdi Lovrinović, jer se najmanje godinu dana znalo kakvo je stvarno stanje u Agrokoru. Podsjećamo da je još u listopadu 2005.g. agencija Standard&Poor snizila kreditni rejting koncernu Agrokor upozoravajući na prebrzi rast, vlasništvo samo jednog čovjeka i problem novčanog toka, odnosno likvidnosti..

Ozbiljan čovjek, a posebice onaj koji želi biti premijer mora znati barem površno kakvi su bili problemi u Agrokoru jer je imao na raspolaganju analitičare, obavještajne službe i druge institucije. Uostalom, i sam vlasnik Agrokora mu je par mjeseci prije Lex Agrokora detaljno opisao probleme.

Unatoč svemu tome premijer Plenković jučer je izjavio novinarima: „Cijelu karijeru baziram na čestitosti i poštenju. Miran sam da ne mogu biti mirniji“. Ta istrenirana mirnoća krije iza sebe veliku nervozu.

Malo prije smo dokazali da je premijer imao dovoljno vremena za osmisliti bolju terapiju za Agrokor. Stoga smiješno zvuče njegova opravdanja postojanja zakulisnih skupina koje su trebali riješiti tako veliki problem. Danas se članovi „Borga“ jedan po jedan ispovijedaju medijima i pokušavaju spasiti svaljujući krivnju jedni na druge.

Zbog čega je formirana zakulisna skupina „Borg“? Da je ta skupina imala cilj pomoći pro bono uz suradnju sa službenim institucijama mogli bismo im progledati kroz prste. Pa čak i da su dobili pristojne honorare.

No, oni su preuzeli sve konce i stavili izvanrednu upravu u službu svojih interesa i ciljeva, a sve u ime države. E, to je ogroman problem. To je ilustracija poznate teze da uistinu imamo privatnu državu.

Država je putem Lex Agrokora ušla u privatnu tvrtku i morali su riješiti goruće probleme od kojih nažalost nijedan nije riješen.  Što su morali riješiti konzultanti i izvanredna uprava?

Utvrditi pravo financijsko stanje sustava Agrokor, provesti restrukturiranje, provesti nagodbu vjerovnika i umjesto privremenog formirati stalno vjerovničko vijeće.

Umjesto toga oni su putem rollup kredita dodatno zadužili Agrokor  za 8 milijardi kuna, a takva je praksa nespojiva s poznatom praksom restrukturiranja već prezadužene kompanije. Pored toga, financijski položaj koncerna koji je utvrdila izvanredna uprava po mišljenju uglednih revizora nije vjerodostojna jer su se prenapuhale obveze, a smanjila imovina.

Od restrukturiranja nije provedeno niti „R“.

Nagodba vjerovnika nije postignuta, a privremeno vjerovničko vijeće je privremeno već 13 mjeseci.

Dakle, za sve ono što nisu napravili naplatili su 500 milijuna kuna. Da je takav aranžman ugovorila privatna firma s konzultantima bez intervencije države to nas ne bi uopće zanimalo. Pošto se država umiješala realna je opasnost isplate velikih obeštećenja svima koji je budu tužili zbog raznih gubitaka i šteta.

– Ja iskreno vjerujem da premijer od ovoga nije uzeo niti lipu. Čovjek zaista djeluje tako.

Kada pojedinci naprave ovako nešto i budu izigrani naš narod za njih kaže da su ispali magarci. Premijera Plenkovića su namagarčili njegovi najbliži suradnici prodajući mu priču da nema vremena i da se sve mora preko noći riješiti da se koncern ne raspadne. Nakon svega on poručuje ekipi iz „Borga“, kao podizvođačima konzultantskih usluga da vrate novac kako on i HDZ ne bi trpjeli političku štetu.

Ako su ga tako namagarčili najbliži suradnici, zamislite kako ga tek mogu namagarčiti profesionalci diljem EU i svijeta.

Kako i svi mi ne bismo ispali magarci u ime stranke Promijenimo Hrvatsku tražim od koalicijske vlade da odstupi i da se raspišu izbori kako bi narod mogao izabrati one koji će odgovorno, stručno a prije svega moralno voditi ovu zemlju.

Ovakav način vođenja politike mora konačno prestati, a građanima otvoriti građanima oči i pokazati da su dosadašnje političke strukture privatizirale državu i rastakale njene institucije – zaključio je Lovrinović.

 

Autor i foto: Promijenimo Hrvatsku