U SISKU POTPISAN SPORAZUM O ZAJEDNIČKOM IZLASKU NA LOKALNE IZBORE S KANDIDATOM ZA ŽUPANA I LISTOM ZA ŽUPANIJSKU SKUPŠTINU SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

12.04.2017.Vijesti

U nazočnosti predstavnika gradova i općina, stranačkih dužnosnika, brojnih članova i aktivista stranaka i nezavisnih lista, te medija, u Sisku je u utorak, 11. travnja potpisan Sporazum o zajedničkom izlasku na lokalne izbore s kandidatom za župana i listom za Županijsku skupštinu Sisačko-moslavačke županije. Tim činom osam je političkih stranaka i nezavisnih lista s područja Sisačko-moslavačke županije podržalo prof. dr. sc. Vladimira Čavraka, kao nezavisnog kandidata za župana na predstojećim lokalnim izborima. Osim nestranačkog kandidata za župana i nositelja koalicijske liste, sporazum su potpisali predsjednik županijske i sisačke organizacije Bandić Milan 365 – stranke rada i solidarnosti Josip Takač, povjerenik za Grad Sisak stranke Promijenimo Hrvatsku Dražen Juranović, predsjednik stranke Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) Mladen Novak, predsjednik Hrvatske demokratske regionalne stranke (HDRS) Anđelko Hrupački, Ivica Rakić uime Bloka umirovljenici zajedno (BUZ), te nositelji nezavisnih lista Josip Marić iz Kutine, Ivica Dadović iz Martinske Vesi i  Josip Mačak iz Sunje.

 

Kako je prilikom predstavljanja na konferenciji za novinare sam naglasio, prof. dr. sc.  Vladimir Čavrak nudi rješenja za gospodarski oporavak Županije, odnosno otvaranje novih radnih mjesta, što je i preduvjet za rješenje svih drugih problema. Inače, Čavrak je redovni profesor u trajnom zvanju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, znanstvenik i stručnjak u oblastima makroekonomije i lokalnog ekonomskog razvoja. Rođen je u Sisku, s moslavačkim korijenima. Živi u Letovancima. „Pitanje svih pitanja budućnosti građana Sisačko-moslavačke županije jest, hoćemo li u narednim godinama uspjeti pokrenuti gospodarski razvoj, poduzetništvo i otvoriti nova radna mjesta. O tome ovisi rješavanje svih problema, od socijalnih, demografskih do ekoloških i drugih“, rekao je kandidat i dodao kako je „županija jedina razina lokalne, odnosno regionalne samouprave koja ima zakonsku obavezu i odgovornost za gospodarski razvoj, a to je i glavno područje mojeg znanstvenog interesa, stručnog i radnog iskustva“, riječi su prof. Čavraka koji je ujedno najavio kako će tijekom predizborne kampanje građankama i građanima Sisačko-moslavačke županije predstaviti detaljan plan rada i projekte.

„Prvi i najvažniji preduvjet je uspostava partnerskog odnosa Županije i svih poduzetnika, velikih, malih, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, lokalnih, domaćih i inozemnih. Što se tiče velikih poduzeća i poduzetnika imam plan kako da im se pomogne da budu nositelji razvoja. Petrokemija je u 80 postotnom državnom vlasništvu a Županija je sastavni dio države pa, prema tome, ima mogućnost ali i obvezu da aktivno sudjeluje i podupre svim instrumentima njezin razvoj i opstanak. Sisačka Rafinerija je trenutačno u nedefiniranom statusu s velikim rizicima. Planiram Županiju staviti u funkciju aktivnog subjekta, ne samo očuvanja postojeće djelatnosti, nego ću od hrvatske Vlade zatražiti konkretne kompenzacijske mjere za razvoj Siska. Petrinjski Gavrilović i država su godinama u sporu, a u tijeku je i međunarodna arbitraža. Dok traju spor i arbitraža, razvoj Banovine stoji. Za rješavanje tog problema imam konkretne prijedloge rješenja s kojima bi trebale biti zadovoljne sve strane: vlasnik, država ali i građani. Cilj treba biti da sporovi ne ometaju razvoj i novo zapošljavanje. Što se tiče brojnih manjih poduzeća, obrta i OPG-ova imam konkretna rješenja koja uključuju i poslovne asocijacije, gospodarsku i obrtničku komoru, a s ciljem poticanja njihovog umrežavanja i stvaranja klastera“, objasnio je Vladimir Čavrak.

Podržavajući kandidata za sisačko-moslavačkog župana, dopredsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Juro Martinović, iskazao je i bezrezervnu podršku programu. „Mi smo svi uočili kako naša zemlja ide krivim putem i želimo to ispraviti. Mi smo stranka koja nudi rješenja, a ne stranka koja kritizira. Ne mogu rješavati probleme oni koji su nas doveli u ovakvo teško stanje. Probleme može rješavati ekipa koja zna i hoće! Nadamo se kako će građani ove Županije prepoznati i vas, kao kandidata za župana ali i vrijednosti koje promiče koalicijska lista“, ustvrdio je Martinović i na kraju poručio i prof. Čavraku, i koalicijskim partnerima, i javnosti kako se taj neovisni kandidat za župana „već odavno dokazao pa se ne mora nikome dodvoravati“.

Kandidat za župana ima i poseban plan za razvoj koji se zasniva na korištenju novih tehnologija. „Uz postojeće inicijative kanim predložiti osnivanje najmanje tri tehnološka parka za razvoj start-up poduzeća. Za početak po jedan u Sisku, Kutini i Glini“. Nadalje, on će na čelu Županije u razdoblju manjem od dvije godine, osigurati da se „na cijelom području može koristiti brzi Internet. Važna nam je klasična infrastruktura, poput autoceste i željeznice ali za razvoj modernih tehnologija neophodan je širokopojasni Internet. Županija u svom vlasništvu ima veliku imovinu s golemim razvojnim potencijalom. Spomenut ću samo termalne izvore u Topuskom. Imam razrađen prijedlog nekoliko projekata koji se mogu realizirati u par godina i potpuno preobraziti gospodarski profil tog područja“, uvjeren je kandidat za sisačko-moslavačkog župana.

„Što se tiče upravljanja Županijom, u užem smislu, želim da se nad svim procesima upravljanja, a osobito trošenjem proračunskog novca, uspostavi izravan građanski nadzor. U tom segmentu izdvajam projekt osnivanja tijela građanskog nadzora javne nabave u Županiji ali i svim županijskim ustanovama. U ovom i brojnim drugim projektima računam na sudjelovanje i potporu brojnih udruga civilnog društva koje izvrsnim rezultatima pridonose ekonomskom i društvenom napretku, te prepoznatljivosti naše Županije“, pojasnio je. Ponovio je kako će o pojedinostima spomenutih programa i projekata, kao i o ostalim dijelovima programa, stanovnici ove Županije biti iscrpno obaviješteni tijekom predstojećih susreta u službenom dijelu kampanje.  Čavrak je i pozvao sve političke stranke, nezavisne liste i udruge civilnog društva kojima je takav programski okvir prihvatljiv, „da nam se pridruže i da nas podrže.

Zadovoljstvo činom potpisivanja koalicijskog sporazuma i nestranačkim kandidatom za župana iskazao je i povjerenik za Grad Sisak stranke Promijenimo Hrvatsku Dražen Juranović. Podsjetio je kako se stranka Promijenimo Hrvatsku zalaže za održivi gospodarski razvoj, vraćanje poduzetništva u nekad hrvatski industrijski ponos Sisačko-moslavačku županiju te uz ostalo, stvaranje pravednijeg društva i skrbi o obespravljenima.