UDAR NA PETROKEMIJU – O TOME SE ŠUTI

Nitko iz Vlade ne govori o tome kako će porast cijene plina utjecati na poslovanje Petrokemije iz Kutine.
Rashodi poslovanja ove kompanije iznose oko 2,6 milijardi kuna, a oko 65% ukupnih rashoda odnosi se na plin, jer je to temeljna sirovina za mineralna gnojiva.
Petrokemija je 2015.g. završila s gubitkom od oko 92 milijuna kuna i vrlo je ranjiva u važnim pokazateljima poslovanja.

Kada cijena plina poraste to se neće moći u cijelosti prevaliti na potrošače. Domaća prodaja čini oko 25%, a strana oko 75%. Znači troškovi će porasti a fiksni devizni tečaj ne dopušta povećanje prihoda od izvoza. Petrokemija je uletjeti u škare između rasta troškova i fiksnog tečaja. HNB je i ovoj kompaniji zagorčala život i to godinama. Težak je to bolesnik kojemu treba pomoć ali uz jasan plan reformi. Bez toga neminovno slijedi povećanje gubitaka.

Petrokemija sudjeluje s oko 25% u ukupnoj potrošnji plina u HR. Ona je strateška kompanija za poljoprivredu. Kao takva mora imati privilegiranu cijenu plina kao što to i drugi rade. Prijedlog anše stranke je da se u cijelosti snabdijeva iz domaće proizvodnje uz povlaštenu cijenu.Nema druge, jer je sve ostalo priča za djecu.
Naravno, u Petrokemiji treba provesti duboko restrukturiranje u svim segmentima. Pored valutnog rizika rizik političkog kadroviranja je još opasniji. Tamo je samo na skoku tečaja dolara u 2015.g. nastao trošak od oko 180 mln kuna jer se plin dominantno plaća u dolarima. Što je trebalo učiniti? Na terminskom tržištu se moglo unaprijed kupovati dolare i uskladiti s rokovima dospijeća plaćanja plina. No, ili se to tamo ne zna ili je u pitanju neki drugi interes.

Promijenimo stanje u Petrokemiji i oko nje. Znamo kako i imamo rješenja. Mi smo jedina prava alternativa ozbiljnih ljudi.

PROMIJENIMO HRVATSKU!