Uništavanje Petrokemije znači da ŽELE UGUŠITI i ono malo što je ostalo od POLJOPRIVREDE

01.09.2016.Vijesti

Zbog loše državne politike namjerno se tvrtka želi pokazati kao gubitaš, da bi je netko preuzeo. Prešućuju pri tom da je Petrokemija jedan od najvećih hrvatskih izvoznika te da unatoč umjetno stvorenim preprekama, ostvaruju velike prihode, zaključio je Sinčić, dok je Juro Martinović istaknuo da su od privatizacije Petrokemije odustali samo zato jer su ‘javno razotkriveni’

ispred petrokemijeDa bi upozorili na sustavno i namjerno razaranje hrvatske poljoprivrede te industrije vezane uz poljoprivredu, čelnici koalicije Živog zida,Franka, Akcije mladih iPromijenimo Hrvatsku u četvrtak 25. kolovoza održali su press konferenciju ispred Uprave Petrokemije u Kutini.

Juro Martinović, nositelj liste koalicije, podsjetio je da je tehnička Vlada na telefonskoj sjednici skinula Petrokemiju s popisa strateških tvrtki te je pripremala privatizaciju Petrokemije ‘na hrvatski način’, dakle ispod cijene i zanemarujući hrvatske nacionalne interese. Naglasio je da je kutinska Petrokemija za koaliciju Jedina opcija itekako strateška tvrtka te naglasio da je bitno kvalitetno ju voditi. Podsjetio je da Petrokemija još nije prodana samo zato što su namjere tehničke Vlade javno prokazane i razotkrivene.

”Tehnička Vlada je potom pokušala ‘privatizaciju na hrvatski način’ crikveničkog Jadrana, zalaganjem 80 posto vlasništva RH u toj tvrtci kao jamstvo za kredit kod HBOR-a. Prokazali smo ih, pa su opet odustali, ali samo zato što dolaze novi izbori. Oni su nedosljedni. Nije strateška! Jest strateška! Tko to može pratiti?”, istaknuo je Juro Martinović, nositelj liste Jedine opcije u Šestoj izbornoj jedinici.

Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida, podsjetio je na činjenicu da je Petrokemija nastala kao tvrka koja je nužna razvoju poljoprivrede te je zaključio da je micanje Petrokemije s liste strateških tvrtki pouzdan znak da vladajuća politika nema plan revitalizacije hrvatske poljoprivrede. Zaključio je da to znači da svjesno i namjerno bacaju na koljena i ono što je ostalo od poljoprivrede.

”Zbog loše državne politike namjerno se tvrtka želi pokazati kao gubitaš, da bi je netko preuzeo. Prešućuju pri tom da je Petrokemija jedan od najvećih hrvatskih izvoznika te da unatoč umjetno stvorenim preprekama, ostvaruju velike prihode”, zaključio je Sinčić.

Dr. Ivan Lovrinović, predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku, podvukao je, pak, da Jedina opcija ima rješenje za Petrokemiju, koju neki nastoje sistematski zadužiti i uništiti. Primijetio je da se stalno govori da se nešto ne može ili da se ne smije riješiti.

”Oni koji nam govore da se nešto ne može, znači da ne znaju, a što su i dokazali u zadnjih 20 godina. Kada neznanje više ne mogu sakriti, onda kažu ‘ne smije se’. Neka nam kažu zašto se nešto ne smije! Neka objasne za koga rade, na čijem su platnom spisku. Jer sigurno ne rade za hrvatske nacionalne interese. Obrana Petrokemije je obrana hrvatskih nacionalnih interesa”, zaključio je Lovrinović.

Čelnici i nositelji liste koalicije Živog zida, Franka, Akcije mladih i Promijenimo Hrvatsku, kasnije su razgovorali s predstavnicima sindikata i branitelja kutinske Petrokemije te se upoznali s brojnim umjetno stvorenim preprekama koje se u zadnjih dvadesetak godina postavljaju pred Petrokemiju.

Davor Rakić, čelnik Sindikata EKN-a u Petrokemiji, Stjepan Šalković, predsjednik UHB-a te Boris Francetić iz sindikata Demos su predstavnicima Jedine opcije ispričali da je agonija radnika Petrokemije započela još 1998. godine kuponskom privatizacijom, potom su uslijedile nestašice plina, zbog čega je bila ugrožena proizvodnja, da bi zadnjih godina bilo plina, ali po čak 30 posto višoj cijeni od cijene plina po kojoj ga plaćaju konkurenti Petrokemije iz europskih zemalja!sa sindikalcima

Sindikalci su naglasili da je Petrokemija za vrijeme rata bila prisiljena podizati lihvarske kredite. Unatoč svim tim preprekama, kutinski div je opstao te je i danas jedan o najvećih hrvatskih izvoznika. Prihod im je od 2,5 do tri milijarde kuna godišnje, no i uz tako velik prihod, od hrvatskih banaka ne mogu dobiti kredit!

”Za proizvodnju ne daju zajam, a ako daju, užasno je skup. No, ako želimo kupiti automobile – onda kredit daju i on je jeftin! Komercijalnim bankama ništa nismo dužni, no postoji dug prema dobavljačima, odnosno PPD-u, no taj dug mogao bi se platiti, kada bi banke kreditirale Petrokemiju. Osim toga, transport plina je od tri do pet puta skuplji od transporta konlkurencije. Kao da dolazi iz Sibira! Baš sve se namjerno radi da bi se Petrokemiju bacilo na koljena”, istaknuli su predstavnici sindikata i braniteljskih udruga.

Zaključili su da bi Petrokemiju trebalo vratiti na popis strateških tvrtki te da o sudbini kutinskog diva – koji danas zapošljava 1600 ljudi i o kojem ovisi život Kutine te šire regije – ubuduće treba odlučivati Sabor, a ne Vlada, a Lovrinović, Sinčić i Martinović složili su se s tim zahtjevima.

Nakon sastanka sa radnicima Petrokemije, Juro Martinović, odvjetnik i saborski zastupnik te nositelj liste koalicije Živog zida, Franka, Akcije mladih i Pmijenimo Hrvatsku, predstavio je u Sisku sve kandidate koalicije u Šestoj izbornoj jedinici.

Primijetio je da su po prvi puta od početka kampanje, mediji odlučili ne doći na predstavljanje te naglasio da je to na tragu kontrole medija od strane dvije velike stranke.

”Ankete su dobre i sklone su nam, što znači da prelazimo izborni prag u svih deset izbornih jedinica, dok u Šestoj i Sedmoj izuzetno dobro stojimo. To znači da glas za nas nipošto nije izgubljeni glas”, istaknuo je nositelj liste Juro Martinović te predstavio ostale kandidateda s te liste.

Dodao je da žele poručiti građanima Siska da su taj grad, kao i cijela regija, sustavno zapostavljani od središnje vlasti u Zagrebu. Eskaliralo je, prema Martinovićevim riječima, ugovorom o prodaji INE – MOL-u.

”Poduzet ćemo sve da preispitamo ugovore INE i MOL-a i ako nešto pronađemo, budite sigurni da ćemo sačuvati Rafineriju Sisak. A ako pronađemo neku štetnu radnju, budite sigurni da će krivci odgovarati”, zaključio je Martinović.

Dr. Ivan Lovrinović, predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku, istaknuo je da svaki puta kada dođe u Sisak osjeti nelagodu, zbog činjenice da je grad koji je do 1990. godine imao više radnika nego stanovnika, sada u velikim problemima, što je i prava slika stanja u Hrvatskoj.

”Žele uništiti i ono posljednje što je ostalo, a što vrijedi – a to je Rafinerija Sisak. Što je Vlada napravila za Rafineriju? Ništa. Poručujem im da se nacionalni interes ne štiti pred kamerama u Zagrebu, već štiteći Inu, Rafineriju i radna mjesta. Ovdje se čuva Hrvatska. Sjedili su pokraj onih koji su telefonski prodavali stratešku imovinu, a sada tvrde da brane nacionalne interese, što je najveći mogući apsurd”, podvukao je profesor Lovrinović.

Ustvrdio je da je Jedina opcija dobitna kombinacija te da se velike stranke boje te koalicije, jer znaju da zna riješiti probleme u Hrvatskoj.

Ivan Vilibor Sinčić je kazao da je u kampanji puno medijskih manipulacija te je pozvao prisutne simpatizere i nositelje liste da zanemare te spinove. Dodao je kako u Hrvatskoj nikada nije nedostajalo znanja, već je najveći problem nedostatak poličke volje da se nešto učini.

”U zadnje vrijeme stalno govore da se nešto ne može učiniti. Kada im pokažemo da može, onda tvrde da se to ne smije učiniti. No, pitam ih, tko nam brani da načinimo promjene? Kada govore da se ne smije, to znači da ne znaju, ili da ovise o nekome, odnosno da nisu slobodni. Brinu se za tuđinske interese, za strane banke i njihove interese. Naša koalicija zna, hoće i može provesti ovaj program. Ignoriranjem nas hoće izgurati”, zaključio je čelnik Živog zida.