VLADA 32 TISUĆE HEKTARA NAJBOLJE ZEMLJE ŽELI DATI STRANCIMA

08.01.2019.Vijesti

Stranci koji su postali većinski dioničari Agrokora sada žele automatizmom preuzeti koncesije nad 32 tisuće najplodnijeg poljoprivrednog zemljišta u Baranji i Slavoniji.

Pred sam Božić, kada negativci inače obavljaju najprljavije političke poslove, Vlada je sazvala načelnike općina na čijem se području nalaze parcele s namjerom da brzinski dobije njihov pristanak za tu transakciju. Čak su doveli predstavnike DORH-a da valjda i oni nazočnošću omekšaju lokalne načelnike.

No, načelnici neočekivano pokazuju otpor. Oni, prema zakonima, nisu obvezni novim vlasnicima mehanički odobriti preuzimanje koncesije i mogu dati zemlju u zakup onome tko ponudi najvišu cijenu na javnom natječaju.

Ministar poljoprivrede je s tog sastanka zbrisao, a želi da načelnici potpišu produžetak koncesije i time ih izloži opasnosti da ih lokalno stanovništvo proglasi izdajnicima.

Usput rečeno, Agrokor je do sada jedan hektar najplodnije zemlje plaćao mjesečno 300 kuna dok su OPG-ovci morali plaćati od 1200 do 1500 kuna!!
Računica je bila jednostavna; Agrokor je uzimao zemlju u zakup uz najnižu naknadu, a od države je dobivao velike iznose poticaja.

Prije godinu i pol dana smo ispred PH upozorili da je Agrokor najveći sigurnosni problem Hrvatske i da će najplodnijom ovladati stranci i time ugroziti nacionalnu sigurnost jer je riječ o rubnim, graničnim područjima.

PH se zalaže da se za tu plodnu zemlju raspiše javni natječaj isključivo za domaće proizvođače i bez pogodovanja najvećim firmama. Ako se stotine milijuna poticaja iz naših džepova daje velikima zašto se taj isti novac ne bi preusmjerio malim i srednjim proizvođačima čime bi se zadržali pojedinci i obitelji i zaustavila demografska erozija.