Vlada nastavlja svoju aktivnu ulogu u deindustrijalizaciji hrvatske ekonomije

30.03.2019.Vijesti
Vlada je godinu dana obećavala da će restrukturirati Uljanik i 3. maj, ali nije poduzela ništa pa je već ranije bilo je jasno da zapravo sprema stečaj tih brodogradilišta.

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović zatražio je od Vlade da u roku od mjesec dana sastavi i objavi analizu potrošnje svih odobrenih subvencija brodogradilištima od strane države u zadnjih 20 godina, kao i pregled aktivnih jamstava.

Vlada je godinu dana obećavala da će restrukturirati Uljanik i 3. maj, ali nije poduzela ništa pa je već ranije bilo je jasno da zapravo sprema stečaj.

Vlada je kao glavni argument odustajanja od restrukturiranja brodogradilišta navela odgovornost prema proračunu jer milijarde kuna subvencija nisu dale pozitivan rezultat iako joj nije problem svake godine bankama plaćati deset milijardi kuna kamata, a refinanciranjem bi se taj iznos mogao smanjiti ispod pet milijardi kuna godišnje. Jednako su odgovorni i za subvencije, oni koji su ih odobravali kao i oni koji su ih trošili.

Iako je država najveći pojedinačni dioničar, nije našla potrebnim imati u Nadzornom odboru svog predstavnika koji bi pratio poslovanje, propitivao procese, pratio zakonitost upotrebe subvencija i sudjelovao u donošenju važnih odluka. Time Vlada nastavlja svoju aktivnu ulogu u deindustrijalizaciji hrvatske ekonomije.

Gdje je izvještaj Ministarstva financija koje je još sredinom 2017. godine poslalo svoje stručnjake u nadzor u Uljanik? Bio bi red da ga pemijer i ministar financija ga konačno objave. Zašto ga skrivaju, koga štite i koliki su razmjeri mogućeg kriminala u Uljaniku i 3. maju? Nesposobnost, korupcija i politički klijentelizam ključni su uzroci propadanja svega u Hrvatskoj, pa tako i brodogradnje.

Vrlo važnu ulogu u uništavanju brodogradnje odigrala je i HNB svojom politikom neizdrživo visokih kamatnih stopa i 25 godina izrazito precijenjenim deviznim tečajem kune. Uljanik je predugo bio Muljanik, u čemu su očito sudjelovale vlade, politički menadžment brodogradilišta, klijentelizma i HNB.

Mi iz stranke PH pozivamo Vladu da odstupi zbog nečinjenja i raspiše izvanredne izbore kako bismo se spasili od daljnjeg propadanja.