Vladin prijedlog otpisa dugova je predizborni populizam

23.03.2017.Vijesti

Zagreb 23.03.2017. – U radijskoj političkoj emisiji „U mreži Prvog“ na temu Zakona o otpisu dugova koji priprema Ministarstvo financija jutros je gostovao prof. dr. sc. Ivan Lovrinović, saborski zastupnik stranke „Promijenimo Hrvatsku“.

– Sada se pokušavaju se rješavati posljedice, a ne uzroci koji su doveli do dužničkog ropstva 330 tisuća građana. Vlada govori o modelu otpisa dugova građanima, ali ponovno je zabrinjavajuće što se ne spominju kriteriji, kojima se mora jasno propisati, pod kojim uvjetima, kome i u kojim slučajevima se dugovi mogu otpisati – kazao je predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović.

– Zbog toga mislim da se tu samo radi o populizmu pred lokalne izbore, jer ako kažete da ćete za 90 tisuća građana otpisati dug od 5.500,00 kuna, to će biti pogodovanje samo za te građane. Također, ako se ne radi o populizmu, neka Vlada odgovori zašto se to nije napravilo ranije, a ne pred izbore te zašto se ne radi na rješavanju najvećeg problema – promjeni iznimno lošeg ovršnog zakona. Sadašnji ovršni zakon umjesto da rješava probleme, on stvara nove, što se vidi i iz činjenice da se broj blokiranih i iznos duga stalno povećava. Broj blokiranih u samo nekoliko godina se povećao za 80 tisuća građana, a iznos blokiranih računa s 20 na 42 milijarde kuna. Problem blokiranih uz visoke kamate na domaćem financijskom tržištu, zapravo je rezultat pogrešnog vođenja monetarne politike i financijskog sustava i s druge strane lošeg ovršnog zakona s privilegiranim odvjetnicima i javnim bilježnicima – objasnio je Lovrinović.

Nadalje, dodaje, najveći problem hrvatskog društva su privatni dugovi, a kada gledamo strukturu, blokirani građani gotovo 60 posto ukupnog duga ili 24 milijarde kuna imaju prema bankama, osiguravajućim društvima i kartičarskim kućama. Veći dio problema su upravo redovite, a još i puno više, visoke zatezne kamate. Za to je izravno odgovorna Hrvatska narodna banka. Od početka ove godine zatezna kamata je 9,68 posto za poslovne subjekte i 7,68 za građane, a do ove godine je bila i viša. Istodobno, kamatne stope u EU su od nula ili oko 0,5 posto.

– Zamislite da je HNB- na vrijeme intervenirao i bavio se poslom za koji je zadužen, mi bi danas imali nekoliko puta manju ukupnu, ali i zateznu kamatnu stopu. Ovakav monetarni sustav Hrvatske od naših građana i poduzetnika radi dužničko roblje, naglašava predsjednik stranke.

Hitno se mora promijeniti takav sustav, repozicionirati Narodnu banku, a monetarna i kreditna politika HNB-a i poslovnih banaka mora biti u funkciji razvoja. To je rješenje problema. Taj sistemski proizveden problem treba riješiti kirurški, kao skalpelom, a najveća odgovornost je sada na Vladi koja hitno i bez odgađanja treba promijeni loš ovršni Zakon i lošu primjenu i praksu – zaključuje Lovrinović.

 

Autor: Promijenimo Hrvatsku

Foto: HRT