ZAŠTO ČESI NE UVODE EURO?

21.05.2019.Vijesti

Što smo saznali za nedavne stručne posjete Pragu?

U Češkoj narodnoj banci (ČNB) smo razgovarali sa viceguvernerom Marekom Morom koji je uvjerljivo i argumentirano odgovarao na naša pitanja o euru, valutnoj klauzuli, kamatnim stopama, politici deviznog tečaja i općenito podršci njihove središnje banke gospodarstvu.

Češka ima najbolje ekonomske performanse u EU: nezaposlenost je 2,5%, imaju suficit trgovačke bilance prema inozemstvu, imaju suficit u mirovinskom sustavu, plaće i mirovine stalno rastu, a stopa rasta BDP-a je kontinuirana i u prosjeku jedna od najviših u EU.

Dakle, već odavno imaju preduvjete da uvedu euro, a nisu to učinili.

Viceguverner Mora je rekao da sa svojom valutom jako dobro napreduju i da ne treba žuriti. Građani također ne podržavaju uvođenje eura, a ove godine Češka slavi 100 godina postojanja svoje krune. Oni su svjesni i sindroma “Grčka”, kao i činjenice da za euro nije dovoljno samo presvlačenje u drugo odijelo, a da ništa niste bitno promijenili u realnoj ekonomiji, kao što to kod nas misle vladajući.

ČNB je od 1990.g. pametno vodila monetarnu i kreditnu politiku, osiguravala nisku inflaciju, niske kamate i realan tečaj krune. Bolje rečeno, radili su suprotno onome što je radila i radi Hrvatska narodna banka.

Zanimljivo je da pored ČNB isti oprezan stav u euru imaju i u ostalim institucijama koje smo posjetili: u Ministarstvu financjja, Ministarstvu rada i socijalne skrbi, profesor Krebs s Ekonomskog fakulteta u Pragu i drugi. Oni o uvođenju eura čak niti ne razmišljaju, a sve im raste u pozitivnom smjeru. Dakle, ona tko ne zna razviti zemlju na domaćoj valuti neće znati niti na stranoj.

ČNB-u je glavna briga stabilnost cijena koju osigurava utjecajem na visinu kamatne stope koja je povoljna za poduzeća i građane. Kada treba koristi i devizni tečaj. Tako je odmah nakon financijske krize 2008.g. oslabila tečaj krune u kratkom roku preko 20%, a nakon određenog vremena on se stabilizirao da bi potom čak i ojačao i na toj razini stabilizirao. Dakle, aktivno koriste politiku deviznog tečaja i kamatnih stopa. U Češkoj narodnoj banci smo vidjeli kako ogromna pomoć gospodarstvu i građanima može doći od strane središnje banke…

Valutna klauzula nije korištena u Češkoj, preciznije rečeno kredit uz valutnu klauzulu može dobiti samo onaj tko i prihode ima u toj stranoj valuti.

To je upravo monetarno-kreditna politika kakvu PH zagovara u svom programu i koja se u Češkoj i Mađarskoj pokazala uspješnom. Iz Češke narodne banke smo otišli ohrabreni njihovom uspjesima. Radili su sve suprotno onom što kod nas radi HNB i postigli ogroman uspjeh.

Dakle, nema mjesta pesimizmu i tvrdnjama da se nešto ne može. Moramo samo promijeniti političku strukturu i otvoriti put stručnim i moralnim ljudima koji će primijeniti slične politike kao u Češkoj.

Masovni izlazak na sve izbore je nužnost, kako bismo što prije krenuli putem napretka i dostojanstva.

prof.Ivan Lovrinović, predsjednik stranke PH