ZAŠTO ČESI NIKADA NISU HTJELI II. MIROVINSKI STUP?

22.05.2019.Vijesti

Česi II. mirovinski stup nikada nisu htjeli niti uvesti jer su znali da od njega neće imati korist narod, već samo fondovi i banke koji njime upravljaju.

Oni imaju I. mirovinski stup koji je obvezan i radi na načelu međugeneracijske solidarnosti.
Iz prvoga stupa se isplaćuje 90% svih mirovina.

Njihov drugi stup je kao naš sadašnji treći; dakle, dragovoljan i u njega svatko uplaćuje koliko može i koju shemu izabere. No, dominantan dio članova tog fonda u prosjeku uplaćuje u dobrovoljni stup minimalno 10 godina, a nakon toga podiže novac i u pravilu daje svojoj djeci kako bi im pomogli. Uplate u dobrovoljni stup stimulativne su i za poslodavce i za radnike zbog poreznih olakšica.

Dakle, dobrovoljni stup u Češkoj je neka vrste kvazi banke jer ljudi ustvari štede za svoju djecu, a ne za svoje veće mirovine.

Zanimljivo je da češka ljevica nikada nije htjela uvesti drugi stup, a hrvatska ljevica (SDP) je to učinio, a i sada ga brani.

O problemima mirovinskog sustava smo razgovarali čak u tri institucije; u Ministarstvu rada i socijalne skrbi sa Marekom Suchomelom i suradnicima, u Ministarstvu financija sa Zbynekom Smetanom i suradnicima i na Ekonomskom fakultetu sa profesorom W.Krebsom.

Moram priznati da smo o njihovom mirovinskom sustavu Slaven i ja nedovoljno znali, a nakon sastanaka s toliko kvalitetnih sugovornika slika je potpuno jasna.

Važno je naglasiti socijalnu osjetljivost kao temelj filozofije na kojoj počiva mirovinski sustav koji je posebno pogodan onima koji primaju manje plaće. Tako npr. netko može desetak godina prije mirovine imati duplo veću plaću od prosjeka i uplaćivati značajno više u mirovinski sustav, ali neće u toj mjeri imati veću mirovinu od prosjeka. Nemaju zajamčenu minimalnu mirovinu. No, ako nekome mala mirovina nije dovoljna za život on se priključuje na sustav socijalne skrbi.

Zbog visokih stopa rasta BDP-a, zbog toga što su 1992 .g. ukinuli povlaštene mirovine, što nemaju lažnih invalida i slično oni su u protekle dvije godine ostvarili suficit svoga mirovinskog sustava!!!

Odnos prosječne mirovine prema prosječnoj plaći se kreće 60%-65% (kod nas 39%) i usklađuje se svake godine.

Procijenili su da će njihov mirovinski sustav biti stabilan do 2030.g.

Češka ima najnižu stopu siromaštva u EU i čitav sustav je okrenut socijalnoj osjetljivosti.
I njih muči sve više demografski pad, duži životni vijek. Žene su donedavno mogle u mirovinu s 55 godina ukoliko su imale dvoje djece. Sada im se radni vijek produžio što ih ljuti.

Zanimali su se kako funkcionira naš drugi mirovinski stup. Kada smo im objasnili shvatili su koliko su bili u pravu kada ga nisu prihvatili kao prijedlog koji je nakon pada Berlinskog zida gurala Svjetska banka.

Nakon mnogo sati razgovora sa spomenutim stručnjacima i njihovim suradnicima učvrstili smo se u uvjerenju da je program reforme mirovinskog sustava naše stranke Promijenimo Hrvatsku ispravan i da ga treba što prije provesti. To znači da se drugi stup mora transformirati, odnosno da građani odluče hoće li iz njega novac prenijeti u prvi stup (obvezni) ili u sadašnji treći (dobrovoljni).

No, sadašnja hrvatska vlada pojačava ludilo i zalaže se za još veće uplate u drugi stup. Mi smo jedina zemlja u Europi koja još uvijek ima drugi stup od kojega jedino profitiraju fond menadžeri i strane banke kao njihovi vlasnici.

Hrvatska je ostala zadnji primjer neuspjelog eksperimenta u Europi s drugim mirovinskim stupom koji je plasirala Svjetska banka.