Želimo izvanrednu sjednicu Odbora za gospodarstvo u vezi INA-e i ukidanje cestarine Lekenik-Sisak

31.01.2018.Vijesti

Zastupnik u Hrvatskom saboru Ivan Lovrinović održao je konferenciju za novinare u vezi s prijedlogom Odluke o ukidanju cestarina na autocesti A11 Sisak – Zagreb i zahtjevom za izvanrednom sjednicom Odbora za gospodarstvo u vezi problema s INA-om. S njim je bio i Vladimir Čavrak, nezavisni vijećnik u sisačko-moslavačkoj Skupštin i redoviti profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Pozivamo Vladu da ukine plaćanje 20 kn cestarine na dionici autoceste Lekenik-Sisak i time simbolički pokaže da je zaista spremna pomoći građanima Sisačko-moslavačke županije, poručio je na konferenciji za novinare iz Hrvatskog sabora Vladimir Čavrak, nezavisni vijećnik u sisačko-moslavačkoj Skupštini.

Autocesta Sisak-Zagreb ne postoji jer objekt nije završen. Postoji samo dio prometnice i dvije obilaznice oko Velike Gorice, a jedino stanovnici Sisačko-moslavačke županije plaćaju cestarinu, dodaje Čavrak.

Među argumentima zbog kojih bi Vlada trebala prihvatiti ukidanje cestarine Čavrak je naveo identičnu odluku koju su Banski dvori nedavno donijeli za korištenje tunela Sveti Ilija, zatim angažman na Projektu Slavonija te razgovore koji se vode s nekoliko županija za realizaciju sličnog projekta na sjeveru Hrvatske. Nemam ambicije, niti mislim da će ukidanje cestarine riješiti probleme Sisačko-moslavačke županije, ali to bi bila simbolička gesta Vlade za županiju u kojoj je stopa nezaposlenosti trostruko veća od hrvatskog prosjeka, koja je brojem blokiranih građana na drugom mjestu u Hrvatskoj i jedna je od najnepespektivnijih i najnerazvijenih županija, poručio je Čavrak.

Lovrinović je zatražio izvanrednu sjednicu saborskog Odbora za gospodarstvo te Odbora za energetiku, zaštitu okoliša i prirode zbog ozbiljnosti stanja i pokušaja zatvaranja rafinerije Sisak kao strateškog energetskog objekta u Hrvatskoj.

Od predsjednika Odbora za gospodarstvo Darinka Kosora zatražio je da na sjednicu pozove članove Savjeta za Inu kojeg vodi premijer Plenković, a čini ga još šest ministara. Oni dosad, kako kaže Lovrinović, nisu podnijeli izvještaj o radu, a jedino što se zna je da su u godinu dana od premijerove najave reotkupa Ininih dionica raspisali natječaj za konzultanta.

Na sjednici Odbora iznijet ću podatke koji će šokirati javnost, vidjet ćete da ukidanje rafinerije nije utemeljeno na ekonomskim, nego na nekim drugim razlozima, poručio je Lovrinović iz Hrvatskog sabora.

Izvor: hrt.hr