Izaslanstvo slovenskog Državnog zbora radno posjetilo saborski Odbor za Hrvate izvan RH

09.03.2017.Vijesti

Zagreb – Potpredsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivica Mišić i članovi Odbora Domagoj Hajduković i Željko Raguž održali su sastanak s članovima Povjerenstva za odnose sa Slovencima izvan Republike Slovenije slovenskog Državnog zbora koje je predvodio predsjednik Povjerenstva Ivan Hršak.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o položaju slovenske manjine u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Sloveniji te mogućnostima poboljšanja njihovoga statusa u obje države. S hrvatske strane ponovljen je interes da Hrvati u Sloveniji, kojih ima oko 335 tisuća, dobiju status manjine, dok su predstavnici slovenskoga Povjerenstva istaknuli kako bi za slovensku manjinu u Hrvatskoj bilo iznimno važno da ih se u Hrvatskome saboru snažnije zastupa.

Hrvatski i slovenski zastupnici razgovarali su i o načinu na koji obje države brinu o predstavnicima svojega naroda koji žive izvan domovine, a osvrnuli su se i na sveukupne odnose Hrvatske i Slovenije koje su ocijenili dobrima i prijateljskima unatoč nekim otvorenim pitanjima.

 

Foto i tekst: Služba za medije Hrvatskog sabora